Onze cliënten geven ons een:

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?
Meld je dan aan voor de webinar op dinsdag 04 april om 20:00 uur


De dag van de behandeling

Vandaag is mijn grote dag! Ik zal aan mijn beide ogen worden gelaserd. Alvorens heb ik bij Dokter Nico Trap een vooronderzoek gehad. Daaruit bleek dat een PRK ooglaser behandeling voor mij het meest geschikt is. Een beetje zenuwachtig loop ik de (ooglaser)kliniek binnen. Ik wordt meegenomen naar de operatieruimte waar ik eerst in een aparte kamer een pijnstiller krijg en een druppel antibioticum in beide ogen. Ik ben nog vrij relaxed. De sfeer is goed en ik voel dat mijn handen nog niet klam zijn.

De behandeling gaat starten

Even later lig ik op het bed van het laserapparaat. Janneke, de optometrist, geeft mij verschillende oogdruppels, want het moet goed verdoofd worden. Daarna maakt ze mijn oogleden en wangen schoon met jodium. Na de ontsmetting wordt er een doek over mijn hoofd gelegd met een gat precies voor mijn rechter oog. Ik moet nu echt goed gaan liggen, naar het groene lampje blijven kijken en zorgen dat ik mijn hoofd/kin niet laat zakken. Mijn wimpers en oogleden worden met een soort doorzichtig tape afgeplakt en een ooglidspreider zorgt er voor dat ik niet meer kan knipperen.

Nu gaan we echt beginnen en ik probeer recht vooruit te staren als er een klein ‘ borsteltje’ op mijn oog wordt gezet. Hiermee wordt het epitheel weg geborsteld. Voor mijn gevoel duurt dit 7 seconden. Het ‘borsteltje’ verdwijnt, Dokter Nico Trap spoelt en kijkt of hij voldoende epitheel heeft weggehaald.

Er wordt nog één keer gespoeld en daarna zal het laseren beginnen. Het laseren gaat 19 seconden duren. Ik moet super stil liggen en alleen naar het groene lampje kijken. De laser gaat aan en een snerpend geluid vult de ruimte. Het scherpe groene lampje verandert langzaam in een vage groene vlek, maar ik zie hem nog en hou mijn focus er strak op.

De behandeling is achter de rug

En dan is het klaar! Voor mijn gevoel duurde het maar 10 seconden. Er wordt weer gespoeld en Janneke geeft me nog verschillende oogdruppels. Dokter Nico Trap doet een bandagelens op mijn oog en dan gaat het tape en de ooglidspreider er af. Het hele proces wordt herhaald bij mijn linker oog. Ik probeer deze keer bij de laser de 19 seconden in mijn hoofd mee te tellen. Als ik bij negen seconden ben slaat de laser af. ‘Goedzo, dat was het!’

Ik ben stomverbaasd, kennelijk telde ik te langzaam. Na wederom druppels en een bandagelens wordt ook mijn linker oog bevrijd van de spreider en het tape. Het doek over mijn hoofd wordt weg gehaald en ik kijk voorzichtig om me heen. Verbaasd zie ik twee scherpe, vriendelijke gezichten boven me hangen. Ik zie hartstikke scherp! Janneke maakt mijn gezicht schoon van de jodium en ik mag van het bed af komen. Dit is zo iets raars! Ik zie zo goed. Het meest spannende deel zit er op. Ik ben benieuwd wat mij de komende dagen te wachten staat…

De dagen na de ooglaserbehandeling

’s Avonds enkele uren na de PRK ooglaser behandeling heb ik last van prikkerige ogen. Ik zit met mijn zonnebril op voor de TV. Als ik deze afzet, merk ik dat er veel te veel licht in huis is. Er wordt gegeten in een donkere keuken bij kaarslicht.

De eerste dag

Op de eerste dag na de laserbehandeling word ik vroeg wakker. Mijn linker oog prikt en traant. Mijn rechter oog voel ik nog niet. Ik val weer in slaap en wordt af en toe gewekt door het prikkende gevoel. Later in de ochtend krijg ik steeds meer last van prikkende pijnscheuten van ca. 30 seconden in mijn linker oog. Van het rechter oog heb ik veel minder last. Gedurende de hele ochtend houden de pijnscheuten in mijn linker oog aan. Mijn rechter oog prikt alleen. In de middag neem ik nog een pijnstiller en vroeg in de avond ga ik naar bed met een koude natte washand op mijn gesloten ogen.

De tweede dag

Op dag 2 lijkt het zicht met beide ogen wat minder scherp te zijn geworden. Ze hebben mij verteld dat dit bij de behandeling hoort. Ik vind het nog steeds het prettigst om mijn ogen dicht te houden. Mijn linker oog lijkt nu rustiger aan te voelen, maar het zicht is nog niet goed. In de loop van de dag lijkt het pijnlijke gevoel weg te trekken. Ik maak mijn kamer weer lichter, maar dat voelt nog niet fijn. De bandagelenzen zitten nu al twee dagen in mijn ogen. Ik mag ze er nog niet uithalen of schoonmaken. Gedurende de dag druppel ik mijn ogen met kunsttranen om te zorgen dat ze niet zo droog aanvoelen. Als ik naar bed ga heb ik voor het eerst echt het gevoel dat het weer de goede kant op gaat. Ik ben opgelucht.

Na een paar dagen

Eindelijk op dag 3 voelen mijn ogen weer wat rustiger. Desondanks ben ik nog wel lichtgevoelig. Het meest vervelende deel lijkt voorbij. Op de vierde dag na de PRK laserbehandeling mogen de contactlenzen er uit. Mijn zicht wordt elke paar uur beter. Over een paar dagen ga ik voor controle naar de kliniek. Ik ben benieuwd! Voor het eerst lijk ik echt het effect van de laserbehandeling te kunnen ervaren.