Onze cliënten geven ons een:

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?
Meld je dan aan voor de webinar op dinsdag 04 april om 20:00 uur

Oogarts Nico Trap: “Mijn filosofie is altijd geweest: als ik mijn werk goed doe, komt de rest ook wel”

nico trap

Na 33 jaar legt Nico Trap in november zijn werk als oogarts neer. Tijd voor een terugblik op een glansrijke carrière.

Drs. Nico Trap begon als oogarts in het UMC Utrecht en specialiseerde zich daarna in staaroperaties en refractiechirurgie in het Diakonessenhuis in Zeist en zijn eigen laserkliniek ‘Nico Trap Oogcorrecties’ in Huis ter Heide. In 2009 besloot hij dat het tijd was voor een nieuwe stap: hij opende de deuren van Oogkliniek Heuvelrug (tegenwoordig Xpert Clinics Oogzorg), een zelfstandige kliniek op slechts twee kilometer afstand van het ziekenhuis. “Een belangrijke en spannende stap in mijn carrière waar ik geen dag spijt van heb gehad. De stroperigheid van het ziekenhuis liep niet meer synchroon met het tempo waarin ik wilde dat bepaalde zaken zich ontwikkelden. We hadden een heel vooruitstrevende en enthousiaste vakgroep oogheelkunde, maar voelden ons gehinderd in onze verdere ontwikkeling. Terwijl ik juist het gevoel had dat die ontwikkeling niet te stoppen was en dat we daarin zo snel mogelijk mee moesten.”

Commitment

Zijn visie is helder: oogheelkunde op hoog niveau is efficiënter mogelijk buiten het reguliere ziekenhuis, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de oogzorg. In eerste instantie was het de bedoeling dat de hele vakgroep uit het ziekenhuis mee zou gaan. Maar toen het plan voor een nieuwe kliniek serieus gestalte kreeg, bleek het water te diep en te koud voor veel collega’s. “Ik bleef echter vastberaden bij mijn plan en uiteindelijk is drs. Angela Wolf met me meegegaan, net als een belangrijk deel van de oogheelkundige staf waarmee ik samenwerkte: optometristen, administratief medewerkers en technisch oogheelkundig assistenten. Ik heb direct uitgelegd wat de bedoeling was: ik wilde commitment op een andere manier dan in het ziekenhuis.”

Vertrouwen

Oogkliniek Heuvelrug werd opgezet vanuit de intentie om brede oogheelkundige zorg te bieden, maar beter en persoonlijker dan in het ziekenhuis. “We wilden voor patiënten heel toegankelijk zijn, zowel fysiek als medisch inhoudelijk. Dat betekent dat we de best mogelijke zorg wilden bieden, maar ook dat we voor iedereen goed bereikbaar waren. Ons pand ligt vlakbij uitvalswegen en je kunt gratis voor de deur parkeren. Ook de persoonlijke benadering is altijd belangrijk geweest. Dat hoorden we ook terug van patiënten vanuit het ziekenhuis: dat ze ons herkennen en door de dokter bij de naam worden genoemd, wordt ontzettend gewaardeerd.”
In 2021 ging Oogkliniek Heuvelrug op in Xpert Clinics Oogzorg. Ook na deze overgang bleven de kernwaarden van de kliniek behouden. Xpert Clinics biedt de best mogelijke zorg voor de patiënt waarbij persoonlijke aandacht, een eerlijk advies en veiligheid voorop staan. Waarden waarin Nico Trap zich goed kan vinden: “Ik doe mijn werk in het belang van de patiënt. Bij mij staat veiligheid altijd voorop. Ik heb inmiddels zoveel ervaring dat ik goed kan inschatten of ik een ingreep naar alle waarschijnlijkheid succesvol kan afronden. Als patiënten mij dat vertrouwen geven, dan gaat het ook meestal goed.”

Dat vertrouwen krijgt hij zeker: al jarenlang staat oogarts Nico Trap bekend als dé specialist als het gaat om staaroperaties, ooglaserbehandelingen en lensimplantatie. Over zijn naamsbekendheid is hij heel bescheiden: “Dat gaat vrij makkelijk als je al tientallen jaren in dezelfde regio werkt. Mijn filosofie is altijd geweest: als ik mijn werk goed doe, komt de rest ook wel.”

Verandering

In de 33 jaar dat hij als oogarts werkte, heeft Nico Trap het vakgebied zien veranderen. “De oogheelkunde is veel technischer geworden en zeker ook complexer. Vroeger had je als oogarts een beperkt arsenaal aan mogelijkheden om het oog te onderzoeken, nu beschikken we over apparatuur waarmee we dingen kunnen zien die vroeger onmogelijk waren. Dat levert niet alleen een betere, maar soms ook een nieuwe diagnose op en daarmee ook nieuwe behandelmogelijkheden. De behandeling van staar bijvoorbeeld, die is nu zoveel mooier geworden. Ik leerde vroeger: staar behandel je als de patiënt 40% zicht heeft of minder. Nu gebeurt het dat we bij iemand met 80% zicht en klachten als gevolg van staar een lens vervangen, als we dat veilig kunnen doen met beter zicht als resultaat.

Wat ik ook zie veranderen, is het gemak waarmee we vroeger met nieuwe technieken experimenteerden. Iets proberen vanuit je overtuiging dat je het goed doet, dat is nu heel lastig. We werken met protocollen en elke behandeling moet evidence based zijn om hem te rechtvaardigen. Dat heeft goede kanten, maar het is ook beperkend. Het vak van oogarts is meer dan wat de literatuur voorschrijft. Sommige mensen zijn geholpen bij een behandeling die iets afwijkt van de standaard. Als arts moet je durven vertrouwen op je eigen inzicht en dat krijg je in loop der jaren steeds meer.”

Verlangens

Nu Nico Trap gaat stoppen, pakt het team van ervaren oogartsen van Xpert Clinics Oogzorg de reguliere zorg en de staaroperaties op. De refractiechirurgische patiënten worden overgedragen aan zijn collega’s drs. An-Katrien de Brauwer en drs. Stefan Coppens van Xpert Clinics Ooglaseren. Hij heeft er vertrouwen in dat zijn visie met de bijbehorende waardes behouden blijft en dat patiënten bij deze oogartsen zeker in goede handen zijn. “Ik heb An-Katrien en Stefan leren kennen als integere, eerlijke artsen. Zij zijn wars van commerciële windowdressing; ze maken de zaken niet mooier dan ze zijn, maar zijn wel eager om mensen te helpen die daarvoor in aanmerking komen.” Ook al zijn beide oogartsen een stukje jonger, ze hebben het vak kunnen leren van de beste. “An-Katrien en Stefan keken weleens mee op mijn spreekuur en zeiden: ‘Jouw gesprekstechniek is verdomd leerzaam. Je bent heel eerlijk en schroomt niet om man en paard te noemen.’ Inmiddels kunnen zij dat ook heel goed. Zij weten dat refractiechirurgie van toegevoegde waarde is naast de algemene oogheelkundige praktijk. En ze weten hoe belangrijk het is om te luisteren naar de verlangens en behoeftes van patiënten.”

Muziek

Na zoveel jaar met hart en ziel te hebben gewerkt, zijn er zeker dingen die Nico gaat missen: “De collegiale interactie met het team heb ik altijd als heel plezierig ervaren. En blije patiënten, die zal ik zeker gaan missen. Het gevoel dat je mensen kunt helpen om de kwaliteit van leven op een positieve manier te beïnvloeden, dat is altijd de belangrijkste brandstof geweest voor mijn werkplezier.”

Na zijn afscheid neemt hij eerst de tijd om zijn hoofd leeg te maken. Maar stilzitten zal hij daarna zeker niet: “De afgelopen tijd heb ik door privéomstandigheden geleerd dat er meer is dan alleen maar werken. Ik ga nu kijken of ik op een andere manier van toegevoegde waarde kan zijn voor mijn omgeving. Ik ga meer sporten en mijn geestelijk welzijn voeden door me te omringen met andere mensen die me inspireren.

Daarnaast heb ik jarenlang de wens gehad om meer tijd te kunnen stoppen in het maken van muziek. Ik speel al sinds mijn jonge jaren cello. Mijn ouders vonden destijds dat ik beter een universitair vak kon leren en de muziek als belangrijke hobby kon blijven uitoefenen, vandaar dat ik medicijnen ging studeren. Maar zij waren het ook die zeiden dat muziek een enorme verrijking van je leven is. Met mijn zus, die violist is, en een pianist, die ik nog ken uit mijn schoolperiode, vormen we al jaren een pianotrio. Het is fantastisch om samen met hen op te treden.”