Onze cliënten geven ons een:

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?
Meld je dan aan voor de webinar op dinsdag 04 april om 20:00 uur

Sinds 1997 houd ik – oogarts Nico Trap – mij intensief bezig met de refractiechirurgie. Dit is een chirurgische ingreep om een sterkte-afwijking van het oog te corrigeren, om minder of onafhankelijk te worden van de bril of contactlenzen. Omdat dit een serieuze ingreep is, is het oogheelkundig onderzoek dat hier aan voorafgaat, uitgebreid en intensief. ‘Alles’ wat te meten valt aan het oog wordt gemeten. Vervolgens wordt uitleg gegeven over de gezondheid van het oog en wordt de wens van de cliënt in relatie gebracht met de behandelmogelijkheden. Als wij kunnen realiseren wat de cliënt van ons verwacht, dan wordt er doorgaans besloten een corrigerende behandeling te laten plaatsvinden.

Zo’n vooronderzoek duurt al gauw anderhalf uur, inclusief het bespreken van alle ‘mitsen en maren’. Indien de cliënt zich daadwerkelijk wil laten behandelen, worden de kosten van het vooronderzoek niet in rekening gebracht. Mocht uiteindelijk worden besloten toch niet te behandelen, dan zullen deze kosten wel in rekening worden gebracht en zijn deze tarieven marktconform voor een uitgebreid oogheelkundig onderzoek. Dit wordt van tevoren medegedeeld aan de cliënt.

Praktijk

Zo hadden wij laatst een cliënt die tijdens het vooronderzoek geïnformeerd werd over het feit dat zij na een eventuele laserbehandeling nog een leesbril nodig zou hebben. Deze conclusie stelden wij op basis van onze oogheelkundige bevindingen. Voor deze cliënt was dit een reden om van behandeling af te zien. Wellicht niet het antwoord wat deze cliënt wilde horen omdat ze nog steeds niet van haar leesbril af zou komen. Maar wel een eerlijk behandeladvies wat wij zonder een oogheelkundig vooronderzoek niet hadden kunnen geven.

Blik op de toekomst

We hebben een mooi vak als oogarts, de ontwikkelingen volgen elkaar snel op en veel is in korte tijd met geavanceerdere apparatuur te onderzoeken en te verbeteren aan de ogen. Zal ik nog meemaken dat wij cliënten gaan informeren over de baten en de risico’s van een oogheelkundige behandeling zonder dat daar een gedegen oogheelkundig onderzoek aan voorafgaat? Ik hoop voor die tijd gepensioneerd te zijn want ik huiver alleen al voor de gevolgen die dit zou kunnen hebben.

Door: Oogarts Nico Trap