Onze cliënten geven ons een:

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?
Meld je dan aan voor de webinar op dinsdag 04 april om 20:00 uur

SMILE lasertechniek: “Waarom doen jullie dat nog niet?”

Op internet lees je veel over een relatief nieuwe lasertechniek: SMILE. Omdat het wordt aangeprezen als revolutionair, is het begrijpelijk dat we regelmatig de vraag krijgen waarom wij dit (nog) niet doen.

“Wat is SMILE?”

Bij SMILE snijdt de laser diep in het hoornvlies als het ware een lensje uit. Als de oogchirurg dat lensje via een kleine opening verwijdert, krijgt het hoornvlies een andere kromming. Het brandpunt komt op het netvlies te liggen en zorgt voor scherp zicht. De techniek belooft veel voordelen. Er is voor deze ingreep geen flap nodig, het herstel gaat snel en de hele behandeling verloopt computergestuurd. Mooie argumenten uiteraard.

“En waarom doen jullie dat niet?”

Als er zo veel voordelen zijn… waarom zijn wij dan toch terughoudend? Simpelweg omdat we nog wat kanttekeningen hebben. Deze techniek is alleen geschikt voor bijziende mensen. Als je verziend bent (met een plus-bril of plus-lenzen) kom je er niet voor in aanmerking. Mocht je een cilinder hebben, dan is deze met SMILE minder voorspelbaar te corrigeren dan met bijvoorbeeld LASIK of PRK.

Een eventuele nacorrectie is niet mogelijk via de SMILE-techniek. Als er sprake blijkt te zijn van een reststerkte, dan moet je alsnog een LASIK-flapje laten maken. Of kiezen voor een nacorrectie aan het oppervlak van het hoornvlies (PRK). Het eerdere voordeel van van deze methode komt dan helaas alsnog te vervallen.

Veelbelovend, maar nog niet verfijnd

Het ooglaseren is voortdurend in ontwikkeling. We volgen de innovaties op de voet, maar zijn enigszins afwachtend. Tijdens het jaarlijkse congres voor refractiechirurgen in 2015 kwam SMILE aan bod. Specialisten waren het erover eens dat deze behandeltechniek veelbelovend is, maar nog lang niet zo verfijnd als bijvoorbeeld LASIK. Reden voor ons om de methode nog niet aan te bevelen aan onze klanten.