Onze cliënten geven ons een:

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?
Meld je dan aan voor de webinar op dinsdag 04 april om 20:00 uur

Jouw ogen

Niet ieder oog is perfect

Jouw ogen

Je ogen bepalen hoe je de wereld om je heen ziet. Goed en scherp kunnen zien is dan ook belangrijk. Een normaal, scherpziend oog, breekt het waargenomen licht tot een brandpunt op het netvlies. 

Oogafwijkingen

Niet ieder oog is perfect. Ruim de helft van de bevolking ziet echter niet goed of scherp meer. Dit komt doordat het brandpunt niet óp het netvlies, maar ervoor of erachter ligt. Dit wordt ook wel een refractieafwijking genoemd. De belangrijkste vormen zijn: bijziendheid (-), verziendheid (+), ouderdomsverziendheid (-) en cilinderafwijkingen. 

Bijziendheid

Als je bijziend bent, ook wel myopie genoemd, zie je dichtbij scherp en veraf wazig. De lichtstralen komen in een brandpunt vóór het netvlies samen. Je ogen hebben een min-sterkte.

Verziendheid

Als je verziend bent, ook wel hypermetropie genoemd, zie je zowel veraf als dichtbij wazig. De lichtstralen komen in een brandpunt achter het netvlies samen. Je ogen hebben een plus-sterkte.

Ouderdomsverziendheid

Ouderdomsverziendheid, ook wel presbyopie genoemd, is een natuurlijk verouderingsproces in het oog. In verloop van tijd wordt de ooglens stugger. Daardoor kan het oog steeds minder goed scherpstellen, accommoderen, op verschillende afstanden. Om dichtbij scherp te kunnen zien, is dan een leesbril nodig. De eerste tekenen van ouderdomsverziendheid openbaren zich vanaf een leeftijd tussen de 40 en 50 jaar.  Ouderdomsverziendheid is te corrigeren met onder meer monovisie. Monovisie is een techniek die we toe kunnen passen om zo iemand minder leesbrilafhankelijk te maken. 

Cilinderafwijkingen

Sommige mensen hebben (ook) een cilinderafwijking, ook wel astigmatisme genoemd. Hierbij breekt het hoornvlies het licht niet in alle richtingen op dezelfde manier. De lichtstralen komen in twee brandpunten samen met ieder een eigen sterkte. Het verschil tussen deze sterktes heet cilinder. Dit geeft verstoring van het zicht op alle afstanden.

optometrist

Welke behandeling past bij jouw ogen?

Om verziendheid, bijziendheid of cilinderafwijkingen te corrigeren zijn diverse behandelingen zoals ooglaseren of lensimplantaties mogelijk. Wil je weten welke behandeling bij jouw oogconditie en wensen past? Het plannen van een vooronderzoek vormt de eerste stap naar een leven zonder bril of contactlezen.