Bilateraal opereren; wat houdt dat in?
Per november is het bij Xpert Clinics Oogzorg mogelijk om bilateraal geopereerd te worden. Wat houdt dit in, voor wie is het geschikt en waar moet een patiënt rekening mee houden? Onze oogarts drs. Michiel Kuipers vertelt er graag meer over.
Wat houdt bilateraal opereren in?
“Bilateraal opereren betekent dat we op één dag beide ogen aan staar opereren. In tegenstelling tot eerst één oog en een aantal weken later het tweede oog.”
Welke voordelen heeft dit voor de patiënt?
“Deze vorm van opereren heeft drie voordelen voor de patiënt:
- Het scheelt in totaal twee extra bezoeken aan de kliniek, namelijk het bezoek voor de tweede operatie én de postoperatieve controle een dag na operatie van het tweede oog.
- Het druppelen van de ogen is gemakkelijker en duurt in totaal korter, omdat beide ogen hetzelfde schema kunnen volgen. Standaard worden er voor vier weken oogdruppels voorgeschreven. Als er twee weken tussen de beide oogoperaties zit, is een patiënt in totaal zes weken met druppels bezig en nu dus maar vier.
- Normaliter kan je zes weken na een staaroperatie een nieuwe (lees)bril gaan aanmeten. Door beide operaties op dezelfde dag te doen, wordt ook de totale periode waarin patiëntennog niet de juiste correctie hebben korter.
Daarnaast wordt het aantal autoritjes ook beperkt doordat patiënten minder naar de kliniek komen, wat voordelig is voor het milieu. Als kliniek zijn we blij daar ook aan bij te kunnen dragen.”
Is iedereen geschikt voor een bilateraal OK?
“Nee, we zullen afhankelijk van het bezoek aan de poli kunnen inschatten of de patiënt er geschikt voor is. Als er door bijvoorbeeld andere oogafwijkingen verhoogde operatierisico’szijn, zullen we liever op twee verschillende data opereren.”
Heeft het herstel na de operatie meer tijd nodig als beide ogen tegelijk geopereerd worden?
“De duur van het herstel is hetzelfde als bij twee losse operaties. Direct na de operatie zien mensen vaak nog wazig, dit trekt doorgaans in de eerste dag al snel bij. Bij een operatie aan twee ogen op dezelfde dag kan dit wel als lastig worden ervaren, omdat je niet kan compenseren met het andere oog. Daarom is het fijn als mensen hulp of begeleiding van een partner of familielid hebben. Het voordeel is dat je maar één keer deze hersteltijd hebt in plaats van twee keer.”
Zijn er meer risico’s als beide ogen tegelijk worden behandeld?
“Nee, het zijn twee losse operaties, alleen na elkaar uitgevoerd. De risico’s zijn hetzelfde als wanneer we het op twee verschillende dagen doen. In het zeldzame geval dat er tijdens de eerste operatie een complicatie of probleem voorkomt, dan zullen we de tweede operatie uitstellen tot het eerste oog hersteld is. Om het infectierisico te beperken, worden er voor beide operaties medicijnen gebruikt die uit verschillende batches van de fabriek komen. Ook de instrumenten van beide operaties komen niet uit dezelfde sterilisatiebatch.”
Wat vind je er zelf van dat we nu bilaterale cataractoperaties kunnen aanbieden?
“Ik vind het heel fijn dat we deze service nu ook kunnen aanbieden. Ik zie nog regelmatig patiënten voor wie het veel moeite kost om naar de kliniek te komen of die hulp moeten inschakelen voor het druppelen. Voor hen kan een bilaterale operatie veel gedoe schelen.”
Bent u benieuwd of u geschikt bent voor een bilaterale operatie en wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!