Lensvervanging

Wat is lensvervanging?

In sommige gevallen besluit de oogarts dat het beter is om je eigen ooglens te vervangen omdat er staar aanwezig is of omdat naar verwachting de eigen lens in de komende jaren zal vertroebelen. In dit geval vervangen wij je eigen ooglens door een implantlens. Met behulp van multifocale implantlenzen kan in dit geval ook de leesbril gecorrigeerd worden. Tijdens een uitgebreid vooronderzoek kijken we of jouw ogen geschikt zijn voor een lensvervangende operatie en welke techniek de meest geschikte voor je is.

Soorten lenzen

Wij bieden verschillende type implantlenzen aan. Deze verschillen voornamelijk op het gebied van materiaal, vorm, grootte en implantatietechniek. Tijdens het vooronderzoek bepalen we welke het beste bij jou past.

Bij een heldere lensvervangende operatie wordt een lensvervangende operatie uitgevoerd zonder dat er staar aanwezig is. Wanneer je geen bril of contactlenzen meer wilt dragen, maar je niet geschikt bent voor een ooglaserbehandeling of een voorzetlens en er is op je ooglens nog geen staar zichtbaar, dan is het in sommige gevallen mogelijk om toch een (heldere) lensvervangende operatie uit te laten voeren. De oogarts beoordeelt in een vooronderzoek of een heldere lensvervangende operatie in jouw geval aan te raden is en welke gevolgen deze behandeling voor jou heeft. Bij een heldere lensvervangende operatie kan gekozen worden voor monofocale, multifocale of torische implantlenzen.

Standaard implantlens - Monofocaal

De standaard implantlens is een monofocale lens. Deze lens heeft één sterkte en dus één brandpunt. Dat betekent dat je óf veraf, óf dichtbij scherp ziet. Cilindrische afwijkingen worden door deze lens niet gecorrigeerd.

Torische implantlens - Monofocaal

Een torische implantlens corrigeert cilinderafwijkingen. Dit is een uitkomst voor mensen die gewend zijn een bril of contactlenzen met cilinders te dragen. Met een monofocale torische implantlens zie je óf veraf, óf dichtbij scherp. Torische lenzen bestaan in zowel een monofocale- als multifocale variant.

Multifocale implantlens - Multifocaal

Een multifocale implantlens maakt het mogelijk om op meerdere afstanden scherp te zien, dit zijnde de verte afstand (>1.5 m), de tussenafstand (PC, koken 60-80 cm) en de leesafstand (dichtbij 30-40 cm). Een multifocale implantlens is ook verkrijgbaar in een torische variant indien u een cilinderafwijking heeft.

EDOF implantlens

Bij een EDOF (Extended Depth of Focus) implantlens wordt het brandpunt uitgerekt, waardoor u goed kan zien in de verte tot op een afstand van ongeveer 50-60 cm. Deze lens maakt u onafhankelijk van uw verte- en computerbril. Voor de leesafstand (dichtbij, 30-40 cm) heeft u een leesbril nodig. Deze EDOF implantlens is ook verkrijgbaar in een torische variant indien u een cilinderafwijking heeft.

Een lensvervanging bij Xpert Clinics Ooglaseren Zeist

Een leven zonder bril of contactlenzen begint met een vooronderzoek. Afhankelijk van je leeftijd en oogconditie, maken we samen een keuze voor een lensvervangingsmethode. Tijdens een uitgebreid oogheelkundig vooronderzoek kijken we of jouw ogen geschikt zijn voor lensvervanging en welke techniek de meest geschikte voor je is.

Welke oogartsen voeren deze behandeling uit?

Onze oogartsen zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van ooglaserbehandelingen. Zij zullen er alles aan doen om je weer scherp te laten zien.

Maak kennis met onze specialisten

Veelgestelde vragen over lensimplantatie

Hoe bereid je je voor op een behandeling? Hoe snel kan je weer goed zien na een lensimplantatie? Antwoord op deze en nog meer vragen vind je op de pagina Veelgestelde Vragen.

Veelgestelde vragen

Wij krijgen gemiddeld een 9 van onze cliƫnten

Dat is een score waar we trots op zijn! Op reviewplatform Zorgkaart Nederland kan je lezen wat anderen van ons vinden.