10 vragen over ooglaseren

Denk jij er weleens over om je ogen te laten laseren? Je bent niet de enige: bij Xpert Clinics Oogzorg (voorheen Oogkliniek Heuvelrug) hebben we de afgelopen jaren duizenden mensen blij kunnen maken met scherp zicht, zonder bril of lenzen. Van de kosten van ooglaseren tot de vraag: ben ik geschikt voor ooglaseren? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over ooglaseren.

1 Kan ik mijn ogen laten laseren?

Om te bepalen of jouw ogen gelaserd kunnen worden is een uitgebreid vooronderzoek nodig. Daarbij kijken we onder andere naar de sterkteafwijking, de kwaliteit van je hoornvlies, de pupilgrootte en het traanvocht. Ook jouw dagelijkse bezigheden, hobby’s en persoonlijke wensen worden besproken. Op basis van dat totaalplaatje geeft de oogarts je advies. Is laseren voor jou niet de beste methode? Misschien is lensimplantatie dan een optie. Wil je binnen 30 minuten weten waar je aan toe bent, dan kun je gratis een quickscan laten doen.

2 Hoe veilig is ooglaseren?

Maak je geen zorgen: ooglaseren is heel veilig. Oogarts Nico Trap heeft er al jaren ervaring mee: “Bij een ooglaserbehandeling is de kans op complicaties onwijs klein. Om je een idee te geven: complicaties komen bij het dragen van contactlenzen vaker voor dan bij laser. Soms blijft er na het laseren een reststerkte over. Dan kunnen we eventueel een nabehandeling doen.”

3 Is ooglaseren pijnlijk?

Nee, je oog wordt verdoofd dus van het laseren zelf voel je helemaal niets. Na een PRK behandeling heb je enkele dagen last van pijnlijke, geïrriteerde ogen. Na een Femto-Lasik behandeling heb je hooguit enkele uren een beetje last.

4 Hoelang duurt het herstel na ooglaseren?

Dat hangt af van de gebruikte techniek. Nico Trap: “Bij PRK ben je een paar dagen uit de running. Maar na Femto-Lasik maak ik vaak mee dat mensen opstaan uit de stoel en zeggen: wauw, ik zie nu al scherp. Het duurt wel vaak nog enkele weken voor het zicht helemaal stabiel is.” Goed om te weten: je moet nog enkele weken speciale oogdruppels gebruiken die helpen het hoornvlies te herstellen.

5 Ik heb droge ogen, kan ik toch gelaserd worden?

Iedereen heeft weleens last van droge ogen, dat hoeft geen probleem te zijn. Alleen bij extreem droge ogen raden we een laserbehandeling af. Van laseren worden je ogen namelijk vaak nog droger. Tijdens het vooronderzoek wordt altijd goed naar de traanproductie gekeken. Zijn jouw ogen te droog? Dan is een geïmplanteerde voorzetlens een betere optie.

6 Wat is Femto-Lasik?

Femto-Lasik is een ooglasermethode waarbij met de laser een flap wordt gemaakt in het hoornvlies. De oogarts klapt het flapje om waarna hij met een andere laser het hoornvlies behandelt totdat de gewenste kromming is ontstaan. Daarna wordt het flapje weer teruggelegd. Dat flapje hecht zich meteen aan het hoornvlies en groeit binnen een paar dagen vanzelf weer vast.

7 Wat zijn de voordelen van Femto-Lasik?

Omdat het bovenste laagje van het hoornvlies niet verwijderd wordt (zoals bij PRK gebeurt) heb je de dagen na de behandeling met Femto-Lasik nauwelijks last. Omdat het flapje met de femtolaser wordt gemaakt in plaats van met een mesje (zoals bij Lasik), kan er zeer nauwkeurig worden gewerkt en is de ingreep dus veiliger. Femto-Lasik geeft buitengewoon goede en duurzame resultaten en een zeer snel herstel.

8 Kan het flapje verschuiven?

Het flapje wordt niet gehecht en kan de eerste dagen dus in principe nog verschuiven. Daarom slaap je de eerste nachten met een kapje over je oog, zodat je niet per ongeluk in je oog wrijft. Er groeit vanzelf een nieuw dun epitheellaagje over het flapje, en na een paar dagen zit het weer vast. Het oog is de eerste weken nog wel gevoelig voor aanraking. Nico Trap: “In bijzondere gevallen bestaat het risico dat het flapje verschuift bij aanraking van het oog. Denk bijvoorbeeld aan contactsporten. Dan adviseren we een andere ooglaserbehandeling.”

9 Kan ik zelf kiezen welke laserbehandeling ik krijg?

Oogarts Nico Trap: “In principe kijken we altijd naar het totaalplaatje: welke techniek is het meest geschikt voor jouw oog en jouw specifieke omstandigheden? Femto-Lasik geeft een snel herstel, bij PRK duurt dat wat langer maar deze ingreep is wel minder kostbaar. Ik merk dat onze cliënten niet kiezen op basis van prijs. Ze willen de beste ingreep waarmee ze beter kunnen zien. Daarom adviseer ik altijd om te kiezen voor veiligheid en duurzaamheid, in combinatie met de wensen die je hebt.”

10 Wat zijn de kosten van ooglaseren?

Een PRK ooglaserbehandeling bij Xpert Clinics Oogzorg boek je vanaf € 1295 per oog, voor Femto-Lasik is dat € 1699 per oog. Eventueel kun je de behandeling uitbreiden met Contoura, waarbij we onregelmatigheden in het hoornvlies kunnen corrigeren. Je zicht wordt daardoor extra scherp. Voor Contoura betaal je een meerprijs van € 200 per oog. De kosten voor het uitgebreide vooronderzoek zijn € 130. Kies je voor een behandeling, dan hoef je dit bedrag niet te betalen.