De ongemakken van lenzen & bril

In de lente en de zomer wil je volop genieten van het mooie weer. Maar wat nu als die heerlijke seizoenen verpest worden door de ongemakken van een bril of contactlenzen? Xpert Clinics Oogzorg (voorheen Oogkliniek Heuvelrug) heeft de oplossing.

Dat frisse lentebriesje, die stralende zomerzon en die verkoelende airco: dingen waar je dol op zou moeten zijn, toch? Als je contactlenzen draagt zijn dit nou juist de dingen die voor ongemak kunnen zorgen. Je kunt er droge of geïrriteerde ogen van krijgen, waardoor je lenzen bepaald niet comfortabel zitten. Ook stof dat tijdens droog weer in de lucht dwarrelt, kan last geven als je lenzen draagt. En je kent vast wel dat nare gevoel wanneer er zonnebrandcrème in je ogen met contactlenzen komt. Hoe fijn zou het zijn als je die lenzen gewoon in de prullenbak kon gooien? Lees vooral even verder, want er is een oplossing…

Contactlenzen en hooikoorts: geen fijne match

De lente en de zomer zijn ook de seizoenen waarin hooikoorts je parten kan spelen. Het stuifmeel in de lucht irriteert de slijmvliezen en daardoor kun je maandenlang last hebben van jeukende, brandende of tranende ogen. In het hooikoortsseizoen is het dragen van contactlenzen vaak niet comfortabel. Ga met lenzen in geen geval in je ogen wrijven: je hoornvlies kan dan beschadigen. Wat kan helpen is je lenzen uitnemen, goed reinigen en opnieuw inzetten. Maar dat is wel een secuur klusje waar je niet altijd tijd of ruimte voor hebt. En dat je bovendien steeds moet herhalen…

Oogarts Nico Trap: “Wist je dat na een ooglaserbehandeling vaak minder last hebt van oogklachten bij hooikoorts? Je ogen worden niet meer geprikkeld door een contactlens, dus is de kans op oogirritaties ook kleiner.”

Niet iedereen is blij met een bril

Draag jij geen contactlenzen maar een bril? Dan brengt de zomer weer andere ongemakken met zich mee. Als de zon schijnt, wil je snel even een zonnebril opzetten om je ogen te beschermen. Daarvoor heb je dan wel een zonnebril op sterkte nodig – en die draag je vast niet altijd bij je. Tijdens Hollandse zomers word je soms ook overvallen door een buitje. Leuk, die regendruppels op je brillenglazen.

“Sommige mensen dragen een bril als fashion statement: een opvallend montuur kan een geweldig mode-accessoire zijn,” zegt Nico Trap. “En eerlijk is eerlijk: met een bril kun je ook fijn die kringen onder ogen verdoezelen. Dan neem je die ongemakken gewoon voor lief.” Maar niet iedereen vindt een bril esthetisch mooi. En misschien vind je het gewoon fijner om de wereld in te kijken zonder de belemmering van een montuur in je blikveld.

De oplossing: ooglaseren of lensimplantaat

Herken jij je in dit verhaal? Dan heb je je misschien ook al eens afgevraagd of ooglaseren misschien iets voor jou zou kunnen zijn. Bij Xpert Clinics Oogzorg corrigeren we de sterkteafwijking van je oog heel precies zodat je weer scherp kunt zien, zonder bril of lenzen. Een andere oplossing is de ultradunne voorzetlens, die we in je oog implanteren voor je eigen lens. Oogarts Nico Trap: “Welke behandeling we kiezen hangt af van verschillende factoren: de dikte van je hoornvlies, de mate van bevochtiging, de grootte van je pupil, de aard van de afwijking, je werkzaamheden en hobby’s en natuurlijk jouw eigen wensen. Omdat we veel mogelijkheden hebben hoeven we de grens van wat mogelijk is niet op te zoeken en kunnen we altijd kiezen voor de veiligste optie met het meest duurzame resultaat.”

Wat jouw motivatie ook is, bij Xpert Clinics Oogzorg luisteren we altijd goed naar je wensen. “Soms zijn het hele kleine ongemakjes waarom mensen van een bril of lenzen af willen,” vertelt Nico Trap. “Die hoeven voor anderen helemaal niet vervelend te zijn. Maar het gaat om hoe jij het ervaart. Iedereen heeft eigen behoeftes en als ik met een laserbehandeling aan jouw behoeftes kan voldoen, dan doe ik dat graag.”

Geen bril of lenzen meer: jouw droom?

Nooit meer een bril of lenzen dragen, is dat jouw droom? Maak dan eens een afspraak voor een gratis quickscan. Dan weet je binnen 30 minuten wat de mogelijkheden zijn. Oogarts Nico Trap heeft nog een laatste tip voor je: “Laat je niet gek maken, er wordt op internet onwijs veel onzin geschreven. Ga altijd naar een kliniek waar je vertrouwen in hebt en waar ze 24 uur per dag terecht kunt. Niet is zo eng als je zorgen maken over de kwaliteit van je ogen. Kies dus voor een betrouwbare arts die niet alleen de techniek, maar ook het ambacht beheerst.”