‘Hou ik mijn oog wel goed open?’ – Een laserbehandeling, hoe gaat dit?
Een vraag die ik het meest te horen krijg voor de laserbehandeling is; ‘Maar wat als ik niet goed kijk? Of als ik mijn oog dichtknijp?’ Dit zijn begrijpelijke zorgen, maar gelukkig wordt daar goed rekening mee gehouden en zijn hier verschillende hulpmiddelen voor bedacht. Deze zorgen ervoor dat jij en wij ons daar geen zorgen over hoeven te maken.
Hoe gaat een laserbehandeling in zijn werk?
Je komt binnen bij ons op de laserkamer. Hier zie je in het midden van de kamer 2 grote (laser)apparaten staan, met daar tussenin een bed. Je gaat liggen op dit bed en voor je hoofd is hier een hoofdsteun waar je hoofd in kan balanceren.
De oogarts verdooft het oog met druppelverdoving. Indien je een LASIK behandeling ondergaat, wordt er eerst gebruik gemaakt van de FEMTO laser aan je linkerkant om de hoornvliesflap te maken. Je wordt dan automatisch met het bed naar de linkerkant geschoven onder het laserapparaat.
De oogarts plaatst een ooglidspreider om het oog open te houden. Je blijft dan het gevoel van knipperen houden, omdat je tegen deze spreider aanknippert. Echter blijft het oog altijd mooi open voor de laserchirurg. Vόόr het maken van de flap wordt een zuignap op het oog geplaatst die het oog vasthoudt. Hierna maakt de laserkop contact met deze zuignap, op deze manier ontstaat er een gesloten systeem en staat het oog mooi stil. Het maken van de flap door de laser duurt ongeveer 10 seconden. Eerst wordt bij het rechteroog een flap gemaakt, daarna bij het linkeroog.
Als de flap gemaakt is (in het geval van de LASIK laser) wordt het bed waar je op ligt automatisch naar de rechterkant verplaatst. Nu lig je onder het andere laserapparaat, namelijk de EXCIMER laser, dat de brilsterkte gaat weg laseren. Dit doet de laser door het verdampen van hoornvliesweefsel, waardoor hij de kromming van het hoornvlies verandert en zo de lichtbreking in het oog.
Ook hier wordt een spreidertje geplaatst om het oog open te houden. Indien je een LASIK behandeling ondergaat, zal de oogarts eerst handmatig het flapje optillen met een spatel om het diepergelegen hoornvlies te behandelen. Wanneer je een PRK behandeling ondergaat, zal de oogarts eerst handmatig de oppervlakkige hoornvlieslaag (het epitheel) verwijderen met een zachte borstel.
Hierna kan in beide gevallen de brilsterkte weg gelasered worden. Het werkelijk weg laseren van de brilsterkte varieert van 5 tot 40 seconden. Hier voel je niets van. De oogarts vraagt je om naar het groene knipperende licht te kijken dat je boven je ziet branden. Als je goed naar dit licht kijkt, staat het oog mooi stil. Hiernaast is er een pupiltracker die de beweging van het oog in de gaten houdt en corrigeert voor de kleinste bewegingen van het oog. Ook houdt de oogarts alles in de gaten en kan de behandeling eventueel gepauzeerd worden bij onvrijwillige bewegingen. In de praktijk komt dit gelukkig echter zelden voor.
Als de sterkte behandeld is, dan ben je bijna klaar. In het geval van een LASIK behandeling wordt het flapje handmatig teruggelegd door de oogarts en glad gestreken. In het geval van een PRK behandeling wordt een contactlens op het oog geplaatst als pleister, gezien het oog de eerste dagen door het gemaakte oppervlakkige wondje gevoeliger kan zijn.
De gehele behandeling van twee ogen duurt ongeveer 30 minuten. Als beide ogen behandeld zijn, word je begeleid naar onze bijkomkamer waar de laserconsulente alles voor de komende dagen met je doorneemt. Je krijgt een tas mee naar huis met alle nodige druppels en medicatie. De volgende dag zien wij je graag nog op controle!