‘Ik wil graag dezelfde lens als mijn buurvrouw’

Regelmatig krijg ik, oogarts Stefan Coppens, cliënten op mijn spreekuur met specifieke wensen over de te implanteren lens. Zo zag ik laatst een cliënt met forse staar met een wens tot een multifocale implantlens. Haar buurvrouw had ook een multifocale lens gekregen, en zij had aan mijn patiënt geadviseerd om ook voor zo'n lens te kiezen. Immers, zij kon na haar staaroperaties zowel lezen als ver weg kijken zónder bril!

Gelukkig bleek in dit geval mijn cliënt ook perfect geschikt voor multifocale implantlenzen, maar het komt ook regelmatig voor dat bepaalde lenzen niet geschikt - of niet nodig – zijn voor de betreffende cliënt. Bijvoorbeeld omdat het hoornvlies te onregelmatig is voor een multifocale implantlens, of omdat er weinig cilindrische afwijking aanwezig is. In het laatste geval voegt een implantlens met cilindercorrectie ('torische' implantlens) weinig toe.

Uitgebreid vooronderzoek
Om een goede inschatting te maken, voeren wij uitgebreide metingen uit voordat jouw operatie gepland wordt. Aan de hand van deze metingen beoordelen wij welke implantlenzen voor jouw ogen mogelijk zouden zijn. Daarna bespreek ik in een persoonlijk gesprek met jou wat voor jouw persoonlijke situatie de meest geschikte lens is. Samen kunnen wij dan een geschikte lens selecteren. Zo heeft een professionele zeiler bijvoorbeeld hele andere wensen dan een klokkenreparateur. En cliënten die gewend zijn om te lezen zonder bril hebben weer andere verwachtingen dan iemand die vooral buitensportactiviteiten beoefent in zijn/haar vrije tijd.

Kortom, de lenskeuze hangt zowel af van wat er technisch mogelijk is als van de persoonlijke verwachtingen en wensen van jou als cliënt. Soms betekent dit dat wij bij jou een andere lens adviseren dan bij jouw buurvrouw….

Weten wat wij voor jouw ogen kunnen betekenen?
Plan dan een uitgebreid vooronderzoek in zodat we kunnen kijken welke behandeling voor jou het meest geschikt is.