LASIK of PRK? Laat je adviseren!

Een jaar of 10 geleden, ik - oogarts Stefan Coppens - was in opleiding tot oogarts, vroeg een vriend mij om oogheelkundig advies. Jaap (27), een fanatiek rugbyspeler, wilde graag beter zien. Hij had een lichte cylindrische afwijking van ongeveer -1.5 dioptrie. Een bril had hij nog nooit gedragen, maar hij merkte de laatste tijd dat met name in donkere omstandigheden het zicht voor de verte niet zo goed meer was. Hij was naar de opticien gegaan voor een meting, en had daar zachte contactlenzen gekregen. Zijn zicht was daarmee scherp, maar hij vond de lenzen maar niks. Hij vond het gedoe, vergat zijn lenzen vaak, had regelmatig de lens van het linkeroog in zijn rechteroog, het irriteerde. Kortom; contactlenzen werkten niet voor Jaap!

Echter, hij had nu ‘geproefd’ aan scherp zicht, en wilde niet meer terug naar zijn oude suboptimale gezichtsvermogen zonder lenzen!

Femto-LASIK behandeling

Na wat research op internet had Jaap bedacht dat hij zijn ogen wilde laten laseren. Het leek hem prettig om niet meer afhankelijk te zijn van hulpmiddelen om scherp te kunnen zien. Bovendien, het was ‘een fluitje van een cent’. Dus hij had een vooronderzoek gepland bij een ooglaserkliniek, waar ze hem een femto-LASIK behandeling hadden geadviseerd. Dit is een fantastische techniek die veel wordt toegepast. Middels een femtosecondlaser wordt een dun flapje gemaakt in het hoornvlies. Vervolgens wordt met een excimer-laser wat hoornvliesweefsel weggehaald, en het flapje wordt weer teruggeklapt.

Een van de voordelen van deze LASIK behandeling is dat de meeste cliënten geen tot zeer weinig pijn ervaren na de behandeling. Dit in tegenstelling tot een PRK laserbehandeling, waarbij de eerste dagen na de behandeling de ogen behoorlijk gevoelig kunnen zijn. Bij een PRK behandeling wordt er geen flapje gemaakt, maar maken we een klein schaafwondje. Daarna wordt wat hoornvliesweefsel weggehaald met de excimerlaser. Het schaafwondje geneest binnen enkele dagen vanzelf.

PRK Behandeling

Terug naar Jaap. Hij vroeg mij wat ik van deze LASIK behandeling vond. Ik vertelde dat het een gangbare en veilige techniek is, met zeer goede resultaten. Ik vroeg ook of hij had verteld aan de oogarts dat hij een fanatiek rugby speler is. ‘Waarom?’ Ik vertelde dat een (zeldzame) complicatie van een LASIK behandeling een flapdislocatie is. Dit treedt eigenlijk alleen op indien het behandelde oog (ook nog jaren na de behandeling) wordt blootgesteld aan forse krachten, waarbij het flapje verschuift. Dit is uiteraard een zeer onwenselijke situatie! Helaas was er niet gevraagd naar de hobby’s van Jaap. Ik vertelde dat ik in zijn situatie zou kiezen voor een PRK behandeling waarbij er geen risico is op flapcomplicaties in de toekomst. Na een telefoontje werd de LASIK behandeling omgezet in een PRK behandeling.

Nazorg

Op de eerste dag na de behandeling werd ik wederom geconsulteerd: ‘ik heb de hele dag mijn ogen dicht, ik kan helemaal niets, ik heb ontzettend veel last, het is niet goed gegaan! Had ik maar voor LASIK gekozen!’ Blijkbaar had Jaap niet goed begrepen dat de PRK behandeling de eerst dagen behoorlijk pijnlijk kan zijn. Gelukkig is dit slechts van korte duur. Na 2-3 dagen ging het weer goed met Jaap, en elke dag werd zijn zicht beter!

Nu, 10 jaar later, is zijn zicht nog steeds perfect, en met rugby hoeft hij zich geen zorgen te maken over zijn ogen. Hij zou het zo weer doen, alleen die pijn de eerste dagen viel tegen. Overigens was zijn vriendin (géén rugbyspeelster) zó enthousiast geworden dat zij ook een laserbehandeling heeft ondergaan. Echter, op aanraden van Jaap een pijnloze LASIK behandeling……

Dus zorg dat je kiest voor een goede kliniek, waar ook uitgebreid wordt gekeken wat voor jou en jouw situatie de beste behandeling is!