Wat zou jij doen als je in mijn schoenen zou staan?

Regelmatig krijg ik van cliënten de vraag: “wat zou jij doen?” of “als ik jouw moeder zou zijn, wat zou jij mij dan adviseren?” Wel of niet opereren? Wel of juist geen multifocale implantlens? Of misschien toch nog een jaartje wachten? Stuk voor stuk slimme vragen wat mij betreft, waarmee ik word uitgedaagd om te helpen de best mogelijke keuze te maken met de betreffende cliënt. 

Persoonlijk advies, passend bij wensen en verwachtingen

Soms kan het antwoord op deze vraag relevant zijn, bijvoorbeeld als de personen in kwestie en zijn of haar verwachtingen veel overeenkomsten vertonen met mij. Maar meestal zijn de wensen van de cliënt heel anders, omdat ieders situatie anders en heel erg persoonlijk is. Die worden gebaseerd op levensstijl, hobby’s, werk, enzovoort. Daarom kan het advies aan bijvoorbeeld mijn moeder toch heel anders zijn dan aan mevrouw Jansen die tegenover mij zit!

Misschien wil mijn moeder graag zonder (lees)bril door het leven, maar vindt mevrouw Jansen het juist veel prettiger om de hele dag een multifocale bril op te hebben! Dan zou het raar zijn als ik aan mevrouw Jansen tóch een multifocale implantlens zou adviseren! Kortom, in ons vakgebied is het essentieel om vooraf de wensen en verwachtingen goed duidelijk te krijgen, zodat iedereen het voor hem/haar juiste advies krijgt!

Dit is de reden dat wij in onze kliniek veel aandacht besteden aan deze ‘sociale anamnese’.  Kijk daarom niet raar op als wij vragen wat je zoal doet in het dagelijks leven en wat jouw hobby’s zijn!