Voor visuele vrijheid
In sommige gevallen besluit de oogarts dat het beter is om je eigen ooglens te vervangen omdat er bijvoorbeeld staar (ooglensvertroebeling) aanwezig is. In dat geval vervangen wij je eigen ooglens door een implantlens.
Tijdens een uitgebreid oogheelkundig onderzoek kijken we of jouw ogen geschikt zijn voor een lensvervangende operatie en welke techniek de meest geschikte voor je is.
Wij bieden drie verschillende type implantlenzen aan. Deze verschillen voornamelijk op het gebied van materiaal, vorm, grootte en implantatietechniek. Tijdens het vooronderzoek bepalen we welke het beste bij jou past.
Wij zorgen ervoor dat je bij de juiste specialist komt. Wil je een afspraak maken? Bel dan 088 – 778 5208 of vul het contactformulier in. De laserconsulent inventariseert je wensen en plant vervolgens de afspraak in.
Een eerlijk advies over het resultaat en de risico’s. Na een uitgebreid vooronderzoek door de optometrist en oogarts kies je samen met de oogarts de meest geschikte behandeltechniek die past bij jouw wensen en conditie van je ogen.
We werken veilig, deskundig en met aandacht. Op die manier voeren we de behandeling uit die we samen hebben gekozen. Omdat je ogen verdoofd worden met oogdruppels, wordt de behandeling meestal niet als pijnlijk ervaren. Afhankelijk van de soort behandeling kan het herstel een paar dagen nodig hebben.
Ook ná de behandeling blijven we goed voor je zorgen en houden we je herstel nauwlettend in de gaten. De dag na de behandeling kom je voor een eerste controle bij de oogarts of optometrist. We bespreken je ervaringen en nemen nogmaals de druppelinstructie met je door. Samen met de laserconsulent plan je de vervolgafspraken. Deze kunnen van persoon tot persoon verschillen in aantal en termijnen. Dat is mede afhankelijk van de toegepaste behandeltechniek.
Onze oogartsen zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van lensimplantatie behandelingen. Zij zullen er alles aan doen om je weer scherp te laten zien.
Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek of neem contact met ons op.
Vind antwoord op de meest gestelde vragen over lensvervanging.
Brilvervangende chirurgie is mogelijk voor vrijwel iedereen die nu een bril of contactlenzen draagt vanwege bijziendheid, verziendheid of een cilinderafwijking. Van belang is dat je brilsterkte tenminste 12 maanden stabiel is. Verder moet je gezond zijn en geen andere oogheelkundige problemen hebben. De minimumleeftijd is 18 jaar.
Om te beoordelen of je ogen geschikt zijn voor multifocale of torische implantlenzen is oogheelkundig onderzoek nodig. De uitkomsten van alle onderzoeken worden met je besproken en bepalen of je technisch geschikt bent en of er aan je wensen en verwachtingen voldaan kan worden.
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je behandeling, vragen we je onderstaande instructies zorgvuldig op te volgen:
De herstelperiode duurt enkele dagen. Na een aantal weken zijn beide ogen volledig genezen van de operatie.
Meestal kan je de dag na de operatie je gebruikelijke activiteiten weer oppakken. De eerste paar weken raden we (water)sporten af. Luister daarbij altijd goed naar je eigen gevoel. Jij weet als beste wanneer je weer tot je gebruikelijke activiteiten in staat bent. Dit geldt ook voor autorijden. Heb je werkzaamheden waarbij veel stof vrijkomt? Of werk je in sterk verontreinigde lucht? Dan adviseren we je dit nadrukkelijk met ons te bespreken. De buitentemperatuur heeft geen invloed op het resultaat van de behandeling.
Het resultaat van contactlensvervanging is in principe permanent.
De zorgverzekering betaalt een staaroperatie vanuit de basisverzekering. Voor een multifocale of torische implantlens wordt een meerprijs berekend. Deze komt voor je eigen rekening. Als je aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat je zorgverzekeraar een gedeelte van de meerprijs aan je vergoedt. Je kan bij je zorgverzekering informeren naar de voorwaarden.
Een Clear Lens Extraction wordt in principe niet vergoed vanuit de basisverzekering, omdat de behandeling geen medische indicatie heeft. De kosten voor de operatie komen dus volledig voor eigen rekening.
Sommige mensen hebben ooit al een lensvervangende operatie gehad en toch nog een aanzienlijke brilsterkte. Dan kan een add-on lens een uitkomst zijn. Dat is een extra implantlens die we in het oog plaatsen, in de ruimte tussen de iris en de bestaande implantlens.