‘Hou ik mijn oog wel goed open?’ – Een laserbehandeling, hoe gaat dit?

Een vraag die ik het meest te horen krijg voor de laserbehandeling is; ‘Maar wat als ik niet goed kijk? Of als ik mijn oog dichtknijp?’ Dit zijn begrijpelijke zorgen, maar gelukkig wordt daar goed rekening mee gehouden en zijn hier verschillende hulpmiddelen voor bedacht. Deze zorgen ervoor dat jij en wij ons daar geen zorgen over hoeven te maken.

Hoe gaat een laserbehandeling in zijn werk?

Je komt binnen bij ons op de laserkamer. Hier zie je in het midden van de kamer 2 grote (laser)apparaten staan, met daar tussenin een bed. Je gaat liggen op dit bed en voor je hoofd is hier een hoofdsteun waar je hoofd in kan balanceren.

De oogarts verdooft het oog met druppelverdoving. Indien je een LASIK behandeling ondergaat, wordt er eerst gebruik gemaakt van de FEMTO laser aan je linkerkant om de hoornvliesflap te maken. Je wordt dan automatisch met het bed naar de linkerkant geschoven onder het laserapparaat.

De oogarts plaatst een ooglidspreider om het oog open te houden. Je blijft dan het gevoel van knipperen houden, omdat je tegen deze spreider aanknippert. Echter blijft het oog altijd mooi open voor de laserchirurg. Vόόr het maken van de flap wordt een zuignap op het oog geplaatst die het oog vasthoudt. Hierna maakt de laserkop contact met deze zuignap, op deze manier ontstaat er een gesloten systeem en staat het oog mooi stil. Het maken van de flap door de laser duurt ongeveer 10 seconden. Eerst wordt bij het rechteroog een flap gemaakt, daarna bij het linkeroog.

Als de flap gemaakt is (in het geval van de LASIK laser) wordt het bed waar je op ligt automatisch naar de rechterkant verplaatst. Nu lig je onder het andere laserapparaat, namelijk de EXCIMER laser, dat de brilsterkte gaat weg laseren. Dit doet de laser door het verdampen van hoornvliesweefsel, waardoor hij de kromming van het hoornvlies verandert en zo de lichtbreking in het oog.

Ook hier wordt een spreidertje geplaatst om het oog open te houden. Indien je een LASIK behandeling ondergaat, zal de oogarts eerst handmatig het flapje optillen met een spatel om het diepergelegen hoornvlies te behandelen. Wanneer je een PRK behandeling ondergaat, zal de oogarts eerst handmatig de oppervlakkige hoornvlieslaag (het epitheel) verwijderen met een zachte borstel.

Hierna kan in beide gevallen de brilsterkte weg gelasered worden. Het werkelijk weg laseren van de brilsterkte varieert van 5 tot 40 seconden. Hier voel je niets van. De oogarts vraagt je om naar het groene knipperende licht te kijken dat je boven je ziet branden. Als je goed naar dit licht kijkt, staat het oog mooi stil. Hiernaast is er een pupiltracker die de beweging van het oog in de gaten houdt en corrigeert voor de kleinste bewegingen van het oog. Ook houdt de oogarts alles in de gaten en kan de behandeling eventueel gepauzeerd worden bij onvrijwillige bewegingen. In de praktijk komt dit gelukkig echter zelden voor.

Als de sterkte behandeld is, dan ben je bijna klaar. In het geval van een LASIK behandeling wordt het flapje handmatig teruggelegd door de oogarts en glad gestreken. In het geval van een PRK behandeling wordt een contactlens op het oog geplaatst als pleister, gezien het oog de eerste dagen door het gemaakte oppervlakkige wondje gevoeliger kan zijn.

De gehele behandeling van twee ogen duurt ongeveer 30 minuten. Als beide ogen behandeld zijn, word je begeleid naar onze bijkomkamer waar de laserconsulente alles voor de komende dagen met je doorneemt. Je krijgt een tas mee naar huis met alle nodige druppels en medicatie. De volgende dag zien wij je graag nog op controle!

Nooit meer afhankelijk van een bril of lenzen!

Elk voorjaar stijgt de vraag naar ooglaserbehandelingen bij Xpert Clinics Ooglaseren (voorheen Oogkliniek Heuvelrug). Niet zo gek: tijdens die heerlijke zomervakantie wil je niet alleen je dagelijkse beslommeringen achter je laten, maar ook de dagelijkse zorg voor je ogen. Zeker wanneer je van plan bent naar het buitenland af te reizen. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, die laat je toch niet belemmeren door een bril of contactlenzen? Gun jezelf visuele vrijheid, juist nu!

Want hoe ga je dat reizen naar het buitenland allemaal regelen met contactlenzen of een bril? “Onafhankelijkheid is de meest genoemde reden om een laserbehandeling te willen,” weet oogarts Nico Trap. “Ik begrijp dat goed; je moet er toch niet aan denken dat je ergens in het buitenland zit en problemen met je contactlenzen krijgt. Gelukkig kunnen we mensen vaak op korte termijn al behandelen. Ooglaseren geeft je een ongelooflijk gevoel van vrijheid.”

Sporten zonder bril of lenzen

Niet alleen op (verre) reizen is het fijn om ongehinderd te kunnen zien, ook bij veel sporten is het dragen van een bril of contactlenzen hinderlijk. Of je nou gaat zwemmen, fietsen, voetballen, tennissen, hardlopen of paardrijden: een bril zit in de weg en contactlenzen kunnen irriteren door (chloor)water, zweet of stof. “In feite zijn alle buitensporten met een bril gevaarlijk,” zegt Nico Trap. “En zwemmen met contactlenzen in, of dat nu in en zwembad of open water is, vergroot de kans op infecties. Die kunnen soms zo gemeen zijn dat ze permanente littekens geven.” Verwissel je je bril voor contactlenzen als je gaat sporten, dan is dat steeds weer even wennen voor je ogen. Ideaal is die afwisseling dus niet. Stel je voor dat je scherp zou kunnen zien, zonder van een bril of lenzen afhankelijk te zijn. Dat maakt sporten zoveel fijner!

Leef de lifestyle die bij jou past

Misschien heb je een onregelmatig leven. Ga je graag uit en kom je laat thuis. Of blijf je weleens onverwachts ergens slapen. In zo’n geval kunnen contactlenzen jouw lifestyle behoorlijk in de weg zitten. Je moet er namelijk altijd aan denken om je lenzen, je lenzenhouder en je vloeistof bij je te hebben. En gaan slapen met je contactlenzen in? Dat is zeker geen goed idee!

“We horen mensen vaak zeggen: ik heb er gewoon genoeg van!” zegt Nico Trap. “Zeker als je jarenlang lenzen hebt gedragen, komen er steeds meer kleine irritaties bij: je lenzen zitten niet meer lekker, je gaat ze voelen, je hebt vaker rode of droge ogen. Het is een glijdende schaal – tot het moment komt dat je er tabak van hebt. Dat is het moment waarop mensen om een laserbehandeling komen vragen.”

Wat houdt een ooglaserbehandeling in en hoe lang duurt deze?

Met een ooglaserbehandeling corrigeren we je sterkteafwijking, zodat je geen bril of contactlenzen meer nodig hebt. De behandeling duurt slechts enkele minuten. Daarna is het zicht weer 100% – en vaak zelfs nog meer. Wakker worden en meteen je dag starten, dat is een heerlijk gevoel! In sommige gevallen is ooglaseren echter niet de beste keus. Daarom is deskundig advies heel belangrijk!

Waarom kiezen voor Xpert Clinics Ooglaseren?

Vrij zien is vrij zijn. Maar omdat je maar één paar ogen hebt, kun je een laserbehandeling beter aan echte specialisten overlaten. Specialisten die je eerlijk advies geven over wat mogelijk is, maar ook over wat niet mogelijk is en wat je beter niet kunt doen. Daarom nemen de specialisten Xpert Clinics echt de tijd voor je. Niet alleen voorafgaand aan de behandeling, maar ook tijdens de behandeling en erna. Alles om ervoor te zorgen dat jij weer op een veilige, comfortabele manier vrij kunt zien én vrij kunt zijn!

Dit zijn de meest gestelde vragen over ooglaseren en lensimplantatie

Tijdens ons webinar van 3 mei hebben we veel informatie gedeeld en kregen we via de chat ook vele vragen van geïnteresseerde deelnemers. De vijf meest gestelde vragen willen we hier nogmaals delen, zodat je wellicht nog meer duidelijkheid krijgt over een mogelijke ooglaserbehandeling of lensimplantatie.

Is ooglaseren veilig?

Een van de meest gestelde vragen in onze kliniek en tijdens het webinar gaat over de veiligheid. De behandeling bij Xpert Clinics Ooglaseren is altijd veilig en van hoge kwaliteit. De kwaliteit van je hoornvlies is een belangrijke factor in hoe veilig de behandeling is om oogschade te voorkomen. Als wij twijfelen aan de veiligheid, zullen we dat eerlijk zeggen en voeren wij de behandeling niet uit.

Ben ik te oud voor een ooglaserbehandeling?

Elk oog is uniek. Of je oog geschikt is voor een laserbehandeling, is mede afhankelijk van leeftijd, brilsterkte, leesbril, dagelijkse activiteiten en de bouw van je oog. Een eenduidig antwoord is er dus niet. Vaak begint je eigen ooglens rond je 50e levensjaar te verslechteren en krijg je last van beginnende staar of andere kenmerken. In dat geval is het verstandiger om je lens te laten vervangen in plaats van te laseren, want anders sta je binnen enkele jaren weer voor hetzelfde probleem.

Voel ik pijn bij een laserbehandeling?

Afhankelijk van de behandeltechniek kun je enige hinder of lichte pijn ervaren na de behandeling. Bij de meest voorkomende techniek, de FEMTO-LASIK behandeling ervaar je geen enkele pijn en sta je versteld hoe snel je volledig hersteld bent. Voor de (trans)PRK behandelingen geldt dat de eerste paar dagen als gevoelig of soms pijnlijk kunnen worden ervaren. Ook heb je nog een tijdje wazig zicht dat na een week elke dag beter wordt. Het eindresultaat is overigens hetzelfde; superscherp zicht.

Wanneer mag ik weer sporten na een lensvervanging?

In principe mag je de dag na de behandeling alweer sporten en bewegen. Een beetje gezond verstand gebruiken is daarbij aan te raden. Laat de contactsporten nog heel even achterwege tot je ogen goed hersteld zijn. Ook werken en autorijden kan al de dag erna. Houd er wel rekening mee dat je zicht nog een beetje wazig kan zijn de eerste dagen. Als je werkt in een stoffige omgeving, kun je ook beter nog even wachten.

Kom je met sterke cilinder in aanmerking voor een behandeling?

Afhankelijk van alle oogfactoren is het soms mogelijk om met de FEMTO-LASIK techniek te laseren bij een hoge cilinderafwijking. Als dit niet het geval is bieden we je middels een voorzetlens een andere oplossing. Tijdens een vooronderzoek en gesprek met de specialist bespreken we de juiste behandeling uitvoerig.

Webinar terugkijken

Wil je het volledige webinar terugkijken? Dan is dat mogelijk via deze link.

Wat je kan verwachten bij ooglaseren en lensimplantatie

Een ooglaserbehandeling; vele mensen met slecht zicht hebben het al ooit overwogen. Zeker diegenen die een bril of contactlenzen niet de fijnste uitkomst vinden. Echter durven veel mensen de stap naar een ooglaserspecialist nog niet te maken. Ten onrechte, want als je kiest voor kwaliteit en weet hoe een behandeling in zijn werk gaat, dan zie je snel het licht. Op 3 mei organiseerden we een gratis webinar, waarin oogartsen An-Katrien de Brauwer en Stefan Coppens hun uitgebreide kennis en ervaring hebben gedeeld over ooglaseren en lensimplantatie.

We delen graag het verhaal uit het webinar. Je kunt het webinar ook terugkijken.

Waarom cliënten bij ons komen

Xpert Clinics Ooglaseren, voorheen bekend als Oogkliniek Heuvelrug, is al sinds 2009 een erkend specialist op het gebied van ooglaseren en lensimplantatie. Uit ervaring weten we dat ‘beter zien’ vaak niet de enige reden is waarom cliënten onze kliniek bezoeken. Vaak kunnen ze een bril of contactlenzen niet meer verdragen, voelen ze zich belemmerd in hun bewegingsvrijheid, of vinden ze zichzelf minder mooi met bril, waardoor zelfverzekerdheid en levensgeluk een knauw krijgen. Wat de reden ook is, wij hebben aandacht voor ieders specifieke verhaal en geven een eerlijk advies over de beste oplossing. Want vrij zien is vrij zijn.

Welke behandelingen bieden wij

Je kunt bij ons terecht voor een compleet behandelaanbod. We bieden meerdere typen ooglasering aan en daarnaast ook twee soorten lensimplantaties. Welke behandeling voor jou het meest geschikt is bepalen we in een uitgebreid oogheelkundig vooronderzoek. Dit is mede afhankelijk van leeftijd, brilsterkte, leesbril, dagelijkse activiteiten en de bouw van je oog.

Waarom Xpert Clinics Ooglaseren?

Xpert Clinics Ooglaseren staat al meer dan 12 jaar voor veilige oogzorg van hoge kwaliteit. In een gespecialiseerd team van oogartsen, optometristen en laserconsulenten werken we altijd vakkundig en met aandacht voor jouw persoonlijke situatie. Want elk oog is maatwerk.

Hoe werkt het behandelproces

Een behandeling in onze kliniek begint altijd met een uitgebreid vooronderzoek. In dit onderzoek van ongeveer 1,5 uur doen we diverse metingen en hebben we een gesprek over je dagelijks leven, je wensen, je zorgen en de mogelijke oplossingen. Samen bepalen we de juiste behandeling waarbij we altijd eerlijk advies geven. Bij twijfels voeren we de ingreep niet uit, want veiligheid en levenskwaliteit staan voorop. Op de dag van behandeling krijg je druppelverdoving. De behandeling zelf duurt slechts 20 minuten. Bij sommige behandelingen kunnen de ogen niet tegelijkertijd behandeld worden. Er zit dan minimaal 1 week tussen beide behandelingen. Na je behandeling mag je direct weer naar huis. Je krijgt nog enkele nazorg-regels mee en een druppelschema. Vervolgens kom je nog regelmatig terug voor controle.

Veelgestelde vragen

Tijdens het webinar hebben deelnemers ook hun vragen mogen stellen aan onze specialisten. De meest gestelde vragen (en de antwoorden) hebben we in dit artikel nogmaals op een rijtje gezet. Heb je zelf nog vragen of wil je weten of je in aanmerking komt voor een laserbehandeling of lensimplantatie? Neem dan contact op met ons.

Nooit meer ongemak van een bril? Kies dan nu voor veilig ooglaseren!

In de lente en de zomer wil je volop genieten van het mooie weer. Maar wat nu als die heerlijke seizoenen verpest worden door de ongemakken van een bril of contactlenzen? Wij bieden de oplossing.

Dat frisse lentebriesje, die stralende zomerzon en die verkoelende airco: dingen waar je dol op zou moeten zijn, toch? Als je contactlenzen draagt zijn dit nou juist de dingen die voor ongemak kunnen zorgen. Je kunt er droge of geïrriteerde ogen van krijgen, waardoor je lenzen bepaald niet comfortabel zitten. Ook stof dat tijdens droog weer in de lucht dwarrelt, kan last geven als je lenzen draagt. En je kent vast wel dat nare gevoel wanneer er zonnebrandcrème in je ogen met contactlenzen komt. Hoe fijn zou het zijn als je die lenzen gewoon in de prullenbak kon gooien? Lees vooral even verder, want er is een oplossing…

Contactlenzen en hooikoorts: geen fijne match

De lente en de zomer zijn ook de seizoenen waarin hooikoorts je parten kan spelen. Het stuifmeel in de lucht irriteert de slijmvliezen en daardoor kun je maandenlang last hebben van jeukende, brandende of tranende ogen. In het hooikoortsseizoen is het dragen van contactlenzen vaak niet comfortabel. Ga met lenzen in geen geval in je ogen wrijven: je hoornvlies kan dan beschadigen. Wat kan helpen is je lenzen uitnemen, goed reinigen en opnieuw inzetten. Maar dat is wel een secuur klusje waar je niet altijd tijd of ruimte voor hebt. En dat je bovendien steeds moet herhalen…

Oogarts Nico Trap: “Wist je dat na een ooglaserbehandeling vaak minder last hebt van oogklachten bij hooikoorts? Je ogen worden niet meer geprikkeld door een contactlens, dus is de kans op oogirritaties ook kleiner.”

Niet iedereen is blij met een bril

Draag jij geen contactlenzen maar een bril? Dan brengt de zomer weer andere ongemakken met zich mee. Als de zon schijnt, wil je snel even een zonnebril opzetten om je ogen te beschermen. Daarvoor heb je dan wel een zonnebril op sterkte nodig – en die draag je vast niet altijd bij je. Tijdens Hollandse zomers word je soms ook overvallen door een buitje. Leuk, die regendruppels op je brillenglazen.

“Sommige mensen dragen een bril als fashion statement: een opvallend montuur kan een geweldig mode-accessoire zijn,” zegt Nico Trap. “En eerlijk is eerlijk: met een bril kun je ook fijn die kringen onder ogen verdoezelen. Dan neem je die ongemakken gewoon voor lief.” Maar niet iedereen vindt een bril esthetisch mooi. En misschien vind je het gewoon fijner om de wereld in te kijken zonder de belemmering van een montuur in je blikveld.

De oplossing: ooglaseren of lensimplantaat

Herken jij je in dit verhaal? Dan heb je je misschien ook al eens afgevraagd of ooglaseren misschien iets voor jou zou kunnen zijn. Bij Xpert Clinics Ooglaseren corrigeren we de sterkteafwijking van je oog heel precies zodat je weer scherp kunt zien, zonder bril of lenzen. Een andere oplossing is de ultradunne voorzetlens, die we in je oog implanteren voor je eigen lens.

Oogarts Nico Trap: “Welke behandeling we kiezen hangt af van verschillende factoren: de dikte van je hoornvlies, de mate van bevochtiging, de grootte van je pupil, de aard van de afwijking, je werkzaamheden en hobby’s en natuurlijk jouw eigen wensen. Omdat we veel mogelijkheden hebben hoeven we de grens van wat mogelijk is niet op te zoeken en kunnen we altijd kiezen voor de veiligste optie met het meest duurzame resultaat.”

Waarom kiezen voor Xpert Clinics Ooglaseren?

Vrij zien is vrij zijn. Maar omdat je maar één paar ogen hebt, kun je een laserbehandeling beter aan echte specialisten overlaten. Specialisten die je eerlijk advies geven over wat mogelijk is, maar ook over wat niet mogelijk is en wat je beter niet kunt doen. Daarom nemen onze specialisten echt de tijd voor je. Niet alleen voorafgaand aan de behandeling, maar ook tijdens de behandeling en erna. Alles om ervoor te zorgen dat jij weer op een veilige, comfortabele manier vrij kunt zien én vrij kunt zijn!

Voel jij je aantrekkelijker zonder bril? Kies dan voor veilig ooglaseren!

Als er in traditionele tv-series of films een ‘nerd’ (m/v) in het verhaal voorkwam, droeg deze altijd een bril. Die tijd ligt gelukkig ver achter ons. Toch zijn er nog genoeg mensen die zich aantrekkelijker voelen zonder bril, simpelweg omdat de vorm van hun gezicht ‘zonder opsmuk’ pas echt 100% tot z’n recht komt. En die 100% bereik je nooit met een bril, ook al heeft deze echt een minimaal montuur…

Lenzen zijn al lang niet meer het enige alternatief

“Het andere uiterste bestaat ook. Sommige mensen dragen juist een bril als fashion statement: een opvallend montuur kan een geweldig mode-accessoire zijn,” zegt oogarts Nico Trap. “En eerlijk is eerlijk: met een bril kun je ook fijn die kringen onder ogen verdoezelen. Dan neem je die ongemakken gewoon voor lief.” Maar zoals we al zeiden, niet iedereen vindt een bril esthetisch mooi. En misschien vind je het gewoon fijner om de wereld in te kijken zonder de belemmering van een montuur in je blikveld. ‘Vroeger’ waren lenzen dan het enige alternatief. Ook die hadden (en hebben) echter ook weer hun eigen beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan een langer ochtendritueel in verband met het indoen, geïrriteerde ogen waarin je echt niet moet wrijven, en ’s avonds vooral ook niet vergeten om ze weer uit te doen… Kortom: gedoe!

De oplossing: ooglaseren of lensimplantaat

Herken jij je in dit verhaal? Dan heb je je misschien ook al eens afgevraagd of ooglaseren misschien iets voor jou zou kunnen zijn. Bij Xpert Clinics Ooglaseren corrigeren we de sterkteafwijking van je oog heel precies zodat je weer scherp kunt zien, zonder bril of lenzen. Een andere oplossing is de ultradunne voorzetlens, die we in je oog implanteren voor je eigen lens. Oogarts Nico Trap: “Welke behandeling we kiezen hangt af van verschillende factoren: de dikte van je hoornvlies, de mate van bevochtiging, de grootte van je pupil, de aard van de afwijking, je werkzaamheden en hobby’s en natuurlijk jouw eigen wensen. Omdat we veel mogelijkheden hebben hoeven we de grens van wat mogelijk is niet op te zoeken en kunnen we altijd kiezen voor de veiligste optie met het meest duurzame resultaat.”

Hoe veilig is ooglaseren?

Maak je geen zorgen: ooglaseren is heel veilig. Oogarts Nico Trap heeft er al jaren ervaring mee: “Bij een ooglaserbehandeling is de kans op complicaties onwijs klein. Om je een idee te geven: complicaties komen bij het dragen van contactlenzen vaker voor dan bij laser. Soms blijft er na het laseren een reststerkte over. Dan kunnen we eventueel een nabehandeling doen.”

Is ooglaseren pijnlijk?

Nee, je oog wordt verdoofd dus van het laseren zelf voel je helemaal niets. Na een PRK behandeling heb je enkele dagen last van pijnlijke, geïrriteerde ogen. Na een Femto-Lasik behandeling heb je hooguit enkele uren een beetje last.

Hoelang duurt het herstel na ooglaseren?

Dat hangt af van de gebruikte techniek. Nico Trap: “Bij PRK ben je een paar dagen uit de running. Maar na Femto-Lasik maak ik vaak mee dat mensen opstaan uit de stoel en zeggen: wauw, ik zie nu al scherp. Het duurt wel vaak nog enkele weken voor het zicht helemaal stabiel is.” Goed om te weten: je moet nog enkele weken speciale oogdruppels gebruiken die helpen het hoornvlies te herstellen.


Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op, we helpen je graag verder!

Ook mét bril nog steeds geen optimaal zicht? Ga dan voor ooglaseren!

Als je verminderd zicht hebt, kan een bril je zicht natuurlijk enorm verbeteren. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je een cilinderafwijking hebt, kun je echter ook met een bril nog steeds verminderd zicht hebben. Een ander bekend probleem is dat je twee brillen nodig kunt hebben; eentje voor dichtbij en eentje voor veraf. In deze gevallen kan ooglaseren bij Xpert Clinics Ooglaseren (voorheen Oogkliniek Heuvelrug) voor jou het perfecte alternatief zijn!

Wat houdt een ooglaserbehandeling in en hoelang duurt deze?

Met een ooglaserbehandeling corrigeren we je sterkteafwijking, zodat je geen bril of contactlenzen meer nodig hebt. De behandeling duurt slechts enkele minuten. Daarna is het zicht weer 100% – en vaak zelfs nog meer. Wakker worden en meteen je dag starten, dat is een heerlijk gevoel! In sommige gevallen is ooglaseren echter niet de beste keus. Daarom is deskundig advies heel belangrijk!

Zijn jouw ogen geschikt om ze te laten laseren?

Om te bepalen of jouw ogen gelaserd kunnen worden is een uitgebreid vooronderzoek nodig. Daarbij kijken we onder andere naar de sterkteafwijking, de kwaliteit van je hoornvlies, de pupilgrootte en het traanvocht. Ook jouw dagelijkse bezigheden, hobby’s en persoonlijke wensen worden besproken. Op basis van dat totaalplaatje geeft de oogarts je advies. Is laseren voor jou niet de beste methode? Misschien is lensimplantatie dan een optie. Wil je binnen 30 minuten weten waar je aan toe bent, dan kun je gratis een quickscan laten doen.

Hoe veilig is ooglaseren?

Maak je geen zorgen: ooglaseren is heel veilig. Oogarts Nico Trap heeft er al jaren ervaring mee: “Bij een ooglaserbehandeling is de kans op complicaties onwijs klein. Om je een idee te geven: complicaties komen bij het dragen van contactlenzen vaker voor dan bij laser. Soms blijft er na het laseren een reststerkte over. Dan kunnen we eventueel een nabehandeling doen.”

Is ooglaseren pijnlijk?

Nee, je oog wordt verdoofd dus van het laseren zelf voel je helemaal niets. Na een PRK behandeling heb je enkele dagen last van pijnlijke, geïrriteerde ogen. Na een Femto-Lasik behandeling heb je hooguit enkele uren een beetje last.

Hoelang duurt het herstel na ooglaseren?

Dat hangt af van de gebruikte techniek. Nico Trap: “Bij PRK ben je een paar dagen uit de running. Maar na Femto-Lasik maak ik vaak mee dat mensen opstaan uit de stoel en zeggen: wauw, ik zie nu al scherp. Het duurt wel vaak nog enkele weken voor het zicht helemaal stabiel is.” Goed om te weten: je moet nog enkele weken speciale oogdruppels gebruiken die helpen het hoornvlies te herstellen.

Waarom kiezen voor Xpert Clinics Ooglaseren?

Vrij zien is vrij zijn. Maar omdat je maar één paar ogen hebt, kun je een laserbehandeling beter aan echte specialisten overlaten. Specialisten die je eerlijk advies geven over wat mogelijk is, maar ook over wat niet mogelijk is en wat je beter niet kunt doen. Daarom nemen onze specialisten echt de tijd voor je. Niet alleen voorafgaand aan de behandeling, maar ook tijdens de behandeling en erna. Alles om ervoor te zorgen dat jij weer op een veilige, comfortabele manier vrij kunt zien én vrij kunt zijn!

Wanneer wordt mijn behandeling vergoed?

Oogarts An-Katrien de Brauwer legt uit wanneer je in aanmerking komt.

Een ooglaserbehandeling biedt heel veel voordelen, dus als deze ook nog vergoed wordt, is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen! Helaas is dit lang niet altijd het geval, maar er zijn wel degelijk uitzonderingen. Oogarts An-Katrien de Brauwer legt uit wanneer je niet en wanneer je wél in aanmerking komt.

Wanneer kom je niet in aanmerking voor een vergoeding?

In het algemeen worden laserbehandelingen niet vergoed, omdat het vaak een lage brilsterkte betreft die behandeld moet worden. Is er een wens van iemand om zonder bril of contactlenzen door het leven te gaan, dan is dat doorgaans niet medische noodzakelijk. Als die medische noodzaak er niet is, dan kom je helaas niet in aanmerking voor een vergoeding.

Wanneer kom je wel in aanmerking voor een vergoeding?

Toch zijn er wel degelijk uitzonderingen waarbij een behandeling wél een medische indicatie kan krijgen voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Denk aan mensen met hoge brilsterktes (> -10 dioptrieën) die niet prettig kunnen kijken door hun sterkte en dikke brillenglazen. Dit is méér dan vervelend en kan tot beperkingen leiden in het dagelijkse leven. Als vervolgens ook uit onderzoek blijkt dat contactlenzen niet verdragen worden, dan kan een medische noodzaak voor behandeling worden aangevraagd bij je eigen zorgverzekeraar. Bij deze hoge brilsterkte is laseren echter veelal niet niet mogelijk, maar een lensimplantatie op medische indicatie kan dan soms wél. Samen kunnen we dan meteen kijken of je in aanmerking komt voor een vergoeding. De zorgverzekeraar beslist uiteindelijk of onze aanvraag voor een vergoeding wordt gehonoreerd. Maar let op, dit zal slechts gelden voor mensen voor wie er géén alternatieven meer bestaan om goed te zien!

 Waarom kiezen voor Xpert Clinics Ooglaseren?

Vrij zien is vrij zijn. Maar omdat je maar één paar ogen hebt, kun je een laserbehandeling beter aan echte specialisten overlaten. Specialisten die je eerlijk advies geven over wat mogelijk is, maar ook over wat niet mogelijk is en wat je beter niet kunt doen. Daarom nemen de specialisten van Xpert Clinics echt de tijd voor je. Niet alleen voorafgaand aan de behandeling, maar ook tijdens de behandeling en erna. Alles om ervoor te zorgen dat jij weer op een veilige, comfortabele manier vrij kunt zien én vrij kunt zijn!