Onze cliënten geven ons een:

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?
Meld je dan aan voor de webinar op dinsdag 04 april om 20:00 uur

Ooglaseren

Omdat je ogen ontzettend belangrijk zijn, voor jou en voor ons

Wat is ooglaseren?

Bij een ooglaserbehandeling corrigeren we met een laser je sterkteafwijking. Dit doen we door het aanpassen van de vorm van je hoornvlies. Met ooglaseren kan bijziendheid, verziendheid of een cilinderafwijking gecorrigeerd worden. Na de behandeling zie je weer scherp zonder dat je een bril of lenzen hoeft te dragen. Al onze ooglaserbehandelingen zijn ‘wavefront optimized’. Dat wil zeggen dat de laser zo veel mogelijk de natuurlijke vorm van het hoornvlies aanhoudt en de minste kans geeft op storende neveneffecten, zoals schitteringen en lichtkringen.

Ben je geschikt voor een ooglaserbehandeling?

Tijdens een oogheelkundig vooronderzoek kijken we of jouw ogen geschikt zijn voor een laserbehandeling en welke techniek de meest passende voor je is. Blijken je ogen niet geschikt voor ooglaseren, dan zijn voorzetlenzen of een lensvervangende operatie wellicht goede opties.

ooglaser-behandeling

Soorten ooglaserbehandelingen

Wij bieden verschillende behandelmogelijkheden aan. Tijdens het vooronderzoek bepalen we welke ooglaserbehandeling het beste bij jou past.

PRK

Bij een PRK behandeling, ook wel Photo Refractive Keratectomie genoemd, halen we het bovenste beschermlaagje van het hoornvlies (epitheellaag) weg. Daarna behandelt de oogarts met de laser het hoornvlies tot de juiste sterkte wordt bereikt. Je hoornvlies groeit vervolgens op natuurlijke wijze weer aan, zodat je oog weer volledig beschermd is. Wij voeren twee varianten van de PRK behandeling uit.

1. Bij de Advanced PRK behandeling wordt het bovenste beschermlaagje van het hoornvlies weggehaald met een ronddraaiend, zacht borsteltje. Vervolgens volgt de sterktecorrectie met de laser.

2. De Transepitheliale PRK ooglaserbehandeling is vergelijkbaar met de Advanced PRK behandeling. Echter, in dit geval wordt het epitheel verwijderd met een laser en hoeft de oogarts het hoornvlies zelf niet aan te raken. Vervolgens wordt met dezelfde laser de sterktecorrectie aangebracht.

Extra optie: De Contoura ooglaserbehandeling biedt meer dan een ‘standaard’ laserbehandeling.
Lees hier meer over de Contoura laserbehandeling

PTK

Een PTK laserbehandeling (Photo Therapeutic Keratectomy) is qua techniek, behandeling en nazorg vergelijkbaar met (Trans)PRK. Het verschil zit in het doel van de behandeling. (Trans)PRK wordt gedaan ter verbetering van de oogsterkte om daarmee verbetering van het gezichtsvermogen, zonder bril en/of contactlenzen te krijgen. Een PTK-laserbehandeling daarentegen, wordt verricht om een oogziekte te behandelen. Oogziektes die door afwijkingen aan de voorkant van het hoornvlies klachten geven. Deze afwijkingen kunnen door middel van een PTK-laserbehandeling worden verwijderd. De oogsterkte verandert met een PTK-behandeling nauwelijks, maar bij een (Trans)PRK behandeling juist wel. Deze PTK-laserbehandeling valt onder medische oogheelkundige zorg en wordt daarom door de zorgverzekeraar vergoed op medische indicatie.

Femto-LASIK

Deze techniek staat ook wel bekend als de laserbehandeling met een flapje. We maken met een speciale laser (femtosecondlaser, Alcon® FS200) een dun flapje in het hoornvlies om het daaronder gelegen oppervlak met de excimerlaser te behandelen. Het flapje blijft vastzitten aan een dun ‘scharnier’. Om het onderliggende hoornvliesweefsel te kunnen behandelen, klapt de oogarts het flapje om. Laserpulsen laten vervolgens een kleine hoeveelheid hoornvliesweefsel verdampen totdat de gewenste kromming ontstaat. Tot slot klapt de oogarts het flapje terug. Het flapje hecht zich meteen aan het hoornvlies.

Extra optie: De Contoura ooglaserbehandeling biedt meer dan een ‘standaard’ laserbehandeling.
Lees hier meer over de Contoura laserbehandeling

Monovisie

Monovisie kan worden toegepast bij ooglaseren voor verziendheid. Het principe is simpel: door één oog licht bijziend te laten, creëren we een verte-oog en een lees-oog. Vooraf testen we uitvoerig of je geschikt bent voor monovisie en of je dit prettig vindt kijken. Monovisie is namelijk niet voor iedereen geschikt. Met Monovisie hoef je bij je dagelijkse activiteiten je leesbril nauwelijks meer op te zetten.

Welke oogartsen voeren deze behandeling uit?

Onze oogartsen zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van ooglaserbehandelingen. Zij zullen er alles aan doen om je weer scherp te laten zien. 

Onze cliënten aan het woord

Benieuwd naar de ervaring van anderen? Je weet pas echt hoe het is als je een behandeling zelf hebt ondergaan. Daarom vertellen onze cliënten eerlijk over hun ervaring bij ons.

De heer Reijnders
Ooglaseren
Lees verder
“Alles was tot in de puntjes voorbereid en uitgewerkt.”
Mevr. Sloof
Ooglaseren
Lees verder
“Het deed geen pijn en het is niet eng, dus daarvoor hoef je het niet te laten”
Paul Lups
Ooglaseren
Lees verder
“Dat wauwgevoel als je wakker wordt is onbeschrijflijk”
Previous
Next

Wil je meer informatie over ooglaseren?

Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek of neem contact met ons op.

FAQ

Veelgesteld vragen

Vind antwoord op de meest gestelde vragen over ooglaseren.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je laserbehandeling, vragen we je onderstaande instructies zorgvuldig op te volgen:

  • Het zicht is de eerste uren na de behandeling een beetje mistig, waardoor je je wat onzeker kan voelen. Laat je daarom op de dag van de behandeling begeleiden door iemand. Begeleiding is noodzakelijk voor een veilige terugreis.
  • Heb je contactlenzen? Dan bespreken we met je hoe lang je voorafgaand aan de behandeling deze niet meer mag dragen. Het hoornvlies hoort in optimale conditie te zijn tijdens de behandeling.
  • Gebruik op de dag van de behandeling geen huidverzorgingsproducten, parfum of make-up. Deze producten vergroten de kans op vervuiling van het hoornvlies, met mogelijk nadelige gevolgen voor de behandeling en genezing.
  • In verband met tijdelijke lichtgevoeligheid is het raadzaam om direct na de behandeling een zonnebril te dragen.
  • Bij een PRK-behandeling is het raadzaam om vanaf één week voor de behandeling tot 6 maanden na de behandeling 2000 mg vitamine C per dag te slikken, bij voorkeur time-released tabletten, geen bruistablet.

Na de behandeling ontvang je oogdruppels en instructies. De druppels moet je tot ongeveer negen weken na de behandeling dagelijks gebruiken in een afnemende frequentie. Deze druppels beperken het zicht niet. Verder krijg je van ons een aantal leefregels mee op het gebied van hygiëne, persoonlijke verzorging en lichamelijke activiteiten, zoals sporten.

De hersteltijd varieert niet alleen per gekozen behandelmethode, maar ook van persoon tot persoon. Bij een PRK en PTK behandeling voor bijziendheid is de eerste dagen het zicht vrij wazig, maar binnen een week is het herstel tot 80 procent. Binnen enkele weken zal dit tot 100 procent volgen. Bij verziendheid is de eerste dagen het zicht vrij wazig en ben je tijdelijk bijziend. Na enkele weken is het zicht in de verte pas optimaal.

Het resultaat van de laserbehandeling is in principe blijvend. Onderzoek heeft aangetoond dat het hoornvlies na de behandeling stabiel is. Incidenteel neemt het effect van de behandeling in de loop der jaren af. Een aanvullende behandeling kan dan nodig zijn.

Mocht op oudere leeftijd staar optreden, dan zal de oogarts een staaroperatie uitvoeren. Het is van belang dat je de opererende oogarts informeert over de ooglaserbehandeling die je in het verleden hebt ondergaan.

 

Onze behandelingen worden dankzij de verdoving niet als pijnlijk ervaren. Na afloop van de behandeling kunnen je ogen wel enige uren tot dagen lichtgevoelig en geïrriteerd zijn.

Refractiechirurgie staat niet meer in de kinderschoenen. Miljoenen mensen zijn met succes blijvend verlost van hun brillen en lenzen. Voor een goed resultaat is deskundigheid van de behandelend oogarts een eerste vereiste. Risico’s en onplezierige neveneffecten kunnen dan tot een minimum worden beperkt. Ondanks oogheelkundige expertise en vooruitstrevende technologie is er geen garantie op honderd procent succes. Dit geldt voor alle medische handelingen wereldwijd.

Veiligheid en kwaliteit zijn hierin bij ons altijd leidend. Wij besteden tijdens het uitgebreid vooronderzoek veel tijd aan het bespreken van de eventuele neveneffecten, bijwerkingen en risico’s. We maken op basis van jouw oogconditie en wensen, samen een keuze of we wel of niet gaan behandelen. Want jouw ogen zijn immers een kostbaar bezit.

Brilvervangende chirurgie is mogelijk voor vrijwel iedereen die nu een bril of contactlenzen draagt vanwege bijziendheid, verziendheid of een cilinderafwijking. Van belang is dat je brilsterkte ten minste 12 maanden stabiel is. Verder moet je gezond zijn en geen andere oogheelkundige problemen hebben. De minimumleeftijd is 18 jaar.