Onze cliënten geven ons een:

9 score

Najaarsactie! t/m 31 December GRATIS uitgebreid onderzoek (T.W.V. €130)!

Ooglaseren

Omdat je ogen ontzettend belangrijk zijn, voor jou en voor ons

Wat is ooglaseren?

Bij een ooglaserbehandeling corrigeren we met een laser je sterkteafwijking. Dit doen we door het aanpassen van de vorm van je hoornvlies. Met ooglaseren kan bijziendheid, verziendheid of een cilinderafwijking gecorrigeerd worden. Na de behandeling zie je weer scherp zonder dat je een bril of lenzen hoeft te dragen. Al onze ooglaserbehandelingen zijn ‘wavefront optimized’. Dat wil zeggen dat de laser zo veel mogelijk de natuurlijke vorm van het hoornvlies aanhoudt en de minste kans geeft op storende neveneffecten, zoals schitteringen en lichtkringen.

Ben je geschikt voor een ooglaserbehandeling?

Tijdens een oogheelkundig vooronderzoek kijken we of jouw ogen geschikt zijn voor een laserbehandeling en welke techniek de meest passende voor je is. Blijken je ogen niet geschikt voor ooglaseren, dan zijn voorzetlenzen of een lensvervangende operatie wellicht goede opties.
ooglaser-behandeling

Soorten ooglaserbehandelingen

Wij bieden verschillende behandelmogelijkheden aan. Tijdens het vooronderzoek bepalen we welke ooglaserbehandeling het beste bij jou past.

PRK

Bij een PRK behandeling, ook wel Photo Refractive Keratectomie genoemd, halen we het bovenste beschermlaagje van het hoornvlies (epitheellaag) weg. Daarna behandelt de oogarts met de laser het hoornvlies tot de juiste sterkte wordt bereikt. Je hoornvlies groeit vervolgens op natuurlijke wijze weer aan, zodat je oog weer volledig beschermd is. Wij voeren twee varianten van de PRK behandeling uit.

1. Bij de Advanced PRK behandeling wordt het bovenste beschermlaagje van het hoornvlies weggehaald met een ronddraaiend, zacht borsteltje. Vervolgens volgt de sterktecorrectie met de laser.

2. De Transepitheliale PRK ooglaserbehandeling is vergelijkbaar met de Advanced PRK behandeling. Echter, in dit geval wordt het epitheel verwijderd met een laser en hoeft de oogarts het hoornvlies zelf niet aan te raken. Vervolgens wordt met dezelfde laser de sterktecorrectie aangebracht.

Extra optie: De Contoura ooglaserbehandeling biedt meer dan een ‘standaard’ laserbehandeling.
Lees hier meer over de Contoura laserbehandeling

PTK

Een PTK laserbehandeling (Photo Therapeutic Keratectomy) is qua techniek, behandeling en nazorg vergelijkbaar met (Trans)PRK. Het verschil zit in het doel van de behandeling. (Trans)PRK wordt gedaan ter verbetering van de oogsterkte om daarmee verbetering van het gezichtsvermogen, zonder bril en/of contactlenzen te krijgen. Een PTK-laserbehandeling daarentegen, wordt verricht om een oogziekte te behandelen. Oogziektes die door afwijkingen aan de voorkant van het hoornvlies klachten geven. Deze afwijkingen kunnen door middel van een PTK-laserbehandeling worden verwijderd. De oogsterkte verandert met een PTK-behandeling nauwelijks, maar bij een (Trans)PRK behandeling juist wel. Deze PTK-laserbehandeling valt onder medische oogheelkundige zorg en wordt daarom door de zorgverzekeraar vergoed op medische indicatie.

Femto-LASIK

Deze techniek staat ook wel bekend als de laserbehandeling met een flapje. We maken met een speciale laser (femtosecondlaser, Alcon® FS200) een dun flapje in het hoornvlies om het daaronder gelegen oppervlak met de excimerlaser te behandelen. Het flapje blijft vastzitten aan een dun ‘scharnier’. Om het onderliggende hoornvliesweefsel te kunnen behandelen, klapt de oogarts het flapje om. Laserpulsen laten vervolgens een kleine hoeveelheid hoornvliesweefsel verdampen totdat de gewenste kromming ontstaat. Tot slot klapt de oogarts het flapje terug. Het flapje hecht zich meteen aan het hoornvlies.

Extra optie: De Contoura ooglaserbehandeling biedt meer dan een ‘standaard’ laserbehandeling.
Lees hier meer over de Contoura laserbehandeling

Monovisie

Monovisie kan worden toegepast bij ooglaseren voor verziendheid. Het principe is simpel: door één oog licht bijziend te laten, creëren we een verte-oog en een lees-oog. Vooraf testen we uitvoerig of je geschikt bent voor monovisie en of je dit prettig vindt kijken. Monovisie is namelijk niet voor iedereen geschikt. Met Monovisie hoef je bij je dagelijkse activiteiten je leesbril nauwelijks meer op te zetten.

Ons behandeltraject

De stappen van een ooglaserbehandeling

1. Een afspraak inplannen

Wij zorgen ervoor dat je bij de juiste specialist komt. Wil je een afspraak maken? Bel dan 088 – 778 5208 of vul het contactformulier in. De laserconsulent inventariseert je wensen en plant vervolgens de afspraak in.

2. Adviesgesprek met arts

Een eerlijk advies over het resultaat en de risico’s. Na een uitgebreid vooronderzoek door de optometrist en oogarts kies je samen met de oogarts de meest geschikte behandeltechniek die past bij jouw wensen en conditie van je ogen.

de-behandeling-ooglaseren

3. De behandeling

We werken veilig, deskundig en met aandacht. Op die manier voeren we de behandeling uit die we samen hebben gekozen. Omdat je ogen verdoofd worden met oogdruppels, wordt de behandeling meestal niet als pijnlijk ervaren. Afhankelijk van de soort behandeling kan het herstel een paar dagen nodig hebben.

4. Nazorg

Ook ná de behandeling blijven we goed voor je zorgen en houden we je herstel nauwlettend in de gaten. De dag na de behandeling kom je voor een eerste controle bij de oogarts of optometrist. We bespreken je ervaringen en nemen nogmaals de druppelinstructie met je door. Samen met de laserconsulent plan je de vervolgafspraken. Deze kunnen van persoon tot persoon verschillen in aantal en termijnen. Dat is mede afhankelijk van de toegepaste behandeltechniek.

Onze cliënten aan het woord

Benieuwd naar de ervaring van anderen? Je weet pas echt hoe het is als je een behandeling zelf hebt ondergaan.
Daarom vertellen onze cliënten eerlijk over hun ervaring bij ons.
“Alles was tot in de puntjes voorbereid en uitgewerkt.”
5/5

Meneer Reijnders

“Het deed geen pijn en het is niet eng, dus daarvoor hoef je het niet te laten”
5/5

Mevr. Sloof

De behandeling (PRK) ging vlot en alles werd goed uitgelegd. Ik ben super blij met meer dan 100% zicht! Erg goede behandeling gehad en super nazorg! Deze kliniek is absoluut een aanrader!”
5/5

Dinette

Afgelopen november heb ik in deze kliniek mijn ogen laten laseren. Uiteindelijk erg tevreden met het resultaat!
5/5

Jasper

Door de persoonlijke begeleiding, de geweldige medewerkers, de uitleg, de veiligheid die voorop staat en een super goed resultaat ben ik meer dan tevreden.
5/5

Floor

Joepie, nooit meer een bril! In april heb ik mijn beide ogen laten laseren bij Xpert Clinics Ooglaseren.
5/5

Livia

Wil je meer informatie over ooglaseren?

Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek of neem contact met ons op.

FAQ

Veelgestelde vragen.

Vind antwoord op de meest gestelde vragen over ooglaseren.

Ooglaseren is mogelijk voor vrijwel iedereen die nu een bril of contactlenzen draagt vanwege bijziendheid, verziendheid of een cilinderafwijking. Van belang is dat je brilsterkte ten minste 12 maanden stabiel is. Verder moet je gezond zijn en geen andere oogheelkundige problemen hebben. De minimumleeftijd is 18 jaar.

 

Niet iedereen komt in aanmerking voor een Contoura ooglaser behandeling. Immers heeft gelukkig niet iedereen een onregelmatig hoornvlies. Als er uit het vooronderzoek blijkt dat je al een regelmatig hoornvlies hebt, dan zul je niet profiteren van een aanvullende Contoura behandeling. Tijdens het vooronderzoek zal de oogarts dit met jou bespreken.

Het resultaat van de laserbehandeling is in principe blijvend. Onderzoek heeft aangetoond dat het hoornvlies na de behandeling stabiel is. Incidenteel neemt het effect van de behandeling in de loop der jaren af. Een aanvullende behandeling kan dan nodig zijn.

Mocht op oudere leeftijd staar optreden, dan zal de oogarts een staaroperatie uitvoeren. Het is van belang dat je de opererende oogarts informeert over de ooglaserbehandeling die je in het verleden hebt ondergaan.

De hersteltijd varieert niet alleen per gekozen behandelmethode, maar ook van persoon tot persoon. Bij een PRK en PTK behandeling voor bijziendheid is de eerste dagen het zicht vrij wazig, maar binnen een week is het herstel tot 80 procent. Binnen enkele weken zal dit tot 100 procent volgen. Bij verziendheid is de eerste dagen het zicht vrij wazig en ben je tijdelijk bijziend. Na enkele weken is het zicht in de verte pas optimaal.

Onze behandelingen worden dankzij de verdoving niet als pijnlijk ervaren. Na afloop van de behandeling kunnen je ogen wel enige uren tot dagen lichtgevoelig en geïrriteerd zijn.

Wereldwijd zijn miljoenen mensen met succes verlost van hun bril en contactlenzen. Voor een goed resultaat is deskundigheid van de behandelend oogarts een eerste vereiste. Toch kunnen er zoals bij elke ingreep (tijdelijke) bijwerkingen optreden. Voorbeelden zijn droge ogen en zogenaamde halo’s (lichtkringen rond lichtbronnen in het donker). Soms zie je een beetje wazig of ervaar je minder contrast. Meestal verdwijnen na verloop van tijd deze bijwerkingen.

Er bestaat daarnaast een zeer kleine kans op ondercorrectie of overcorrectie. Indien na een aantal maanden blijkt dat een reststerkte is overgebleven, bespreken we de mogelijkheid van een (kosteloze) nabehandeling met je. De behoefte aan zo’n nabehandeling komt in minder dan vijf procent van de gevallen voor.

In zeldzame gevallen loopt een oog een beschadiging op. De kans op blijvende schade aan een oog is zeer klein (veel minder dan 1 procent).

De kosten zijn afhankelijk van welke soort ooglaser behandeling je kiest of passend zijn bij je oogconditie. Een overzicht van de kosten vind je hier

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je laserbehandeling, vragen we je onderstaande instructies zorgvuldig op te volgen:

  • Het zicht is de eerste uren na de behandeling een beetje mistig, waardoor je je wat onzeker kan voelen. Laat je daarom op de dag van de behandeling begeleiden door iemand. Begeleiding is noodzakelijk voor een veilige terugreis.
  • Heb je contactlenzen? Dan bespreken we met je hoe lang je voorafgaand aan de behandeling deze niet meer mag dragen. Het hoornvlies hoort in optimale conditie te zijn tijdens de behandeling.
  • Gebruik op de dag van de behandeling geen huidverzorgingsproducten, parfum of make-up. Deze producten vergroten de kans op vervuiling van het hoornvlies, met mogelijk nadelige gevolgen voor de behandeling en genezing.
  • In verband met tijdelijke lichtgevoeligheid is het raadzaam om direct na de behandeling een zonnebril te dragen.
  • Bij een PRK-behandeling is het raadzaam om vanaf één week voor de behandeling tot 6 maanden na de behandeling 2000 mg vitamine C per dag te slikken, bij voorkeur time-released tabletten, geen bruistablet.

Na de behandeling ontvang je oogdruppels en instructies. De druppels moet je tot ongeveer negen weken na de behandeling dagelijks gebruiken in een afnemende frequentie. Deze druppels beperken het zicht niet. Verder krijg je van ons een aantal leefregels mee op het gebied van hygiëne, persoonlijke verzorging en lichamelijke activiteiten, zoals sporten.