Veelgestelde vragen over ooglaseren

Hoe bereid ik me voor op een ooglaserbehandeling?

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je laserbehandeling, vragen we je onderstaande instructies zorgvuldig op te volgen:

Het zicht is de eerste uren na de behandeling een beetje mistig, waardoor je je wat onzeker kan voelen. Laat je daarom op de dag van de behandeling begeleiden door iemand. Begeleiding is noodzakelijk voor een veilige terugreis. Heb je contactlenzen? Dan bespreken we met je hoe lang je voorafgaand aan de behandeling deze niet meer mag dragen. Het hoornvlies hoort in optimale conditie te zijn tijdens de behandeling.

Gebruik op de dag van de behandeling geen huidverzorgingsproducten, parfum of make-up. Deze producten vergroten de kans op vervuiling van het hoornvlies, met mogelijk nadelige gevolgen voor de behandeling en genezing.

In verband met tijdelijke lichtgevoeligheid is het raadzaam om direct na de behandeling een zonnebril te dragen. Bij een PRK-behandeling is het raadzaam om vanaf één week voor de behandeling tot 6 maanden na de behandeling 1000 mg vitamine C per dag te slikken, bij voorkeur time-released tabletten, geen bruistablet.

Wat moet ik na de ooglaserbehandeling thuis aan nazorg doen?

Na de behandeling ontvang je oogdruppels en instructies. De druppels moet je tot ongeveer negen weken na de behandeling dagelijks gebruiken in een afnemende frequentie. Deze druppels beperken het zicht niet. Verder krijg je van ons een aantal leefregels mee op het gebied van hygiëne, persoonlijke verzorging en lichamelijke activiteiten, zoals sporten.

Hoe snel kan ik weer goed zien na een ooglaserbehandeling?

De hersteltijd varieert niet alleen per gekozen behandelmethode, maar ook van persoon tot persoon. Bij een Femto- LASIK behandeling zal het zicht gemiddeld binnen 1 tot 2 dagen reeds 100 procent zijn. Bij een PRK behandeling is de eerste dagen het zicht vrij wazig, maar binnen een week is het herstel vaak tot 80 procent. Binnen enkele weken zal dit tot 100 procent volgen. 

Hoe lang houdt het effect van de ooglaserbehandeling aan?

Het resultaat van de laserbehandeling is in principe blijvend. Onderzoek heeft aangetoond dat het hoornvlies na de behandeling stabiel is. Incidenteel neemt het effect van de behandeling in de loop der jaren af. Een aanvullende behandeling kan dan nodig zijn.

Mocht op oudere leeftijd staar optreden, dan zal de oogarts een staaroperatie uitvoeren. Het is van belang dat je de opererende oogarts informeert over de ooglaserbehandeling die je in het verleden hebt ondergaan.

Is ooglaseren pijnlijk?

Onze behandelingen worden dankzij de verdoving niet als pijnlijk ervaren. De ogen worden verdoofd met druppelverdoving. Na afloop van de behandeling kunnen je ogen wel enige uren tot dagen lichtgevoelig en geïrriteerd zijn.

Is ooglaseren veilig?

Refractiechirurgie, of brilvervangende chirurgie, staat niet meer in de kinderschoenen. Miljoenen mensen zijn met succes blijvend verlost van hun brillen en lenzen. Voor een goed resultaat is deskundigheid van de behandelend oogarts een eerste vereiste. Risico’s en onplezierige neveneffecten kunnen dan tot een minimum worden beperkt. Ondanks oogheelkundige expertise en vooruitstrevende technologie is er geen garantie op honderd procent succes. Dit geldt voor alle medische handelingen wereldwijd.

Veiligheid en kwaliteit zijn hierin bij ons altijd leidend. Wij besteden tijdens het uitgebreid vooronderzoek veel tijd aan het bespreken van de eventuele neveneffecten, bijwerkingen en risico’s. We maken op basis van jouw oogconditie en wensen, samen een keuze of we wel of niet gaan behandelen. Want jouw ogen zijn immers een kostbaar bezit.

Kom ik in aanmerking voor brilvervangende chirurgie?

Brilvervangende chirurgie is mogelijk voor vrijwel iedereen die nu een bril of contactlenzen draagt vanwege bijziendheid, verziendheid of een cilinderafwijking. Van belang is dat je brilsterkte ten minste 12 maanden stabiel is. Verder moet je gezond zijn en geen andere oogheelkundige problemen hebben. De minimumleeftijd is 18 jaar.

Ons vooronderzoek geeft jou maatadvies over geschikte behandelingen.

Een behandeling bij Xpert Clinics Ooglaseren Zeist

Een leven zonder bril of contactlenzen begint met een vooronderzoek.